Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine va câștiga și cine…

Cine va câștiga și cine va pierde în cazul unei alianțe cu PSRM

După ce blocul ACUM  a decis o colaborare parlamentară cu PSRM, condiționând  respectarea normelor de integritate, transparență și vot comun al pachetului de legi antioligarhice, PSRM urmează să ia o decizie. Socialiștii urmează să se întrunească azi pentru a analiza propunerile venite de la PAS și PPDA, dar și pe cea a democraților și vor lua o decizie în acest sens.

ZdG a solicitat câțiva analiști să creioneze posibilele scenarii privind coalițiile parlamentare. Părerile acestora sunt împărțite.

Foto: curentul.md

Veaceslav Berbeca, analist politic IDIS „Viitorul”  nu exclude faptul că deși PSRM s-a declarat în opoziție cu PD, aceștia sunt „în aceeași barcă”, făcând referire la legile care au fost votate de aceste două partide în mandatul anterior al Parlamentului RM. Totuși, acesta este de părere că PSRM nu ar face o alianță cu PDM – „pentru că o alianță deschisă cu ei este toxică și ar lua mult din șansele socialiștilor de a fi un pol important de putere”, menționează analistul. 

„Altceva este că fiecare partid își dorește la un moment dat să fie independent și sunt sigur că socialiștii ar vrea să scape de această îmbrățișare strânsă pe care o au ei din partea PDM” ,mai adaugă acesta. 

Referindu-se la o eventuală alianță a socialiștilor cu Blocul ACUM, Berbeca interpretează aceasta ca pe „o încercare de a evada din capcana PDM”. 

Analistul politic Igor Boțan afirmă că PSRM s-ar pomeni cu un șir de probleme dacă ar face coaliție cu PDM. „Din mesajele liderilor de la Kremlin, e clar că nu se dorește o coaliție PDM-PSRM, și asta din cauza celor două dosare penale pe care liderul PDM le are la Moscova”, subliniază analistul. 

Totodată,  Boțan califică coaliția dintre socialiști și Blocul ACUM drept un bun parteneriat.

PSRM ar putea să convingă Federația Rusă să deblocheze exportul produselor moldovenești pe piața rusească, iar Blocul ACUM ar avea sarcina să deblocheze finanțarea externă din partea UE.”, recomandă acesta. 

Totuși, analistul sugerează că prin această alianță, blocul ACUM  și-ar asuma un șir riscuri. „Cel mai mare risc pentru blocul ACUM este că a promis să nu-și dezamăgească electoratul”, explică Boțan „Consider că este  mai realizabilă o coaliție între socialiști și democrați și apoi urmează asumarea riscului de către  blocul ACUM”, mai adaugă acesta.

Foto: timpul.md

Roman Mihăeș este sceptic în privința unei coaliții dintre socialiști și Blocul ACUM și pune la îndoială faptul că Zinaida Greceanîi va fi aleasă speaker al Parlamentului. 

Negocierile dintre PSRM și Blocul ACUM se transformă într-un blocaj, așa cum cei de la platforma DA insistă pe „o persoană fără probleme” și probabil nu este despre Zinaida Greceanîi, iar Andrei Năstase a evitat să răspundă ieri dacă o va vota pe aceasta în fruntea Parlamentului”, conchide acesta. 

Totodată, Mihăeș consideră că alianța cu blocul ACUM este una riscantă chiar și pentru Igor Dodon. „Dodon ar trebui să uite de al doilea mandat la prezidențiale. Va pierde din electorat, electoratul socialiștilor nu va accepta această alianță”, subliniază activistul. Acesta își exprimă convingerea că „acest parteneriat” nu va fi de lungă durată, că ,,nu poate fi  pe termen lung, cel mai probabil se va solda cu scandal”, mai spune acesta.

Mihăeș recomandă socialiștilor o coaliție cu Partidul Democrat „alianța dintre PSRM și PD va fi una doctrinal mai clară” subliniind punctele lor comune „și democrații și socialiștii sunt centriști, iar în ultimul timp,  socialiștii promovează o agendă de dezvoltare multivectorială  de relații bune și cu Vestul, și cu Estul”, spune acesta. 

După mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare, partidele care au acces în Parlament nu au format o coaliție de guvernare. În acest caz, conform Constituției, președintele țării poate dizolva Parlamentul și anunța alegeri anticipate.