Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce asigurări a dat Dodon…

Ce asigurări a dat Dodon la Bruxelles și ce a convenit cu Moscova privind importul de gaze

După discuțiile la Bruxelles, șeful statului se arată convins că există soluții privind asigurarea cu gaz a Republicii Moldova după 1 ianuarie 2019, când expiră contractul cu Ucraina referitor la tranzitul de gaze din Federația Rusă. Totodată, după discuțiile la Moscova, Igor Dodon anunță reduceri la importul de gaze din Federația Rusă de până la 70 USD pentru o mie de metri cubi. Declarațiile sunt făcute de președintele țării în cadrul unei conferințe de totalizare a vizitelor de lucru întreprinse la Bruxelles și la Moscova.

Potrivit lui Igor Dodon, chiar dacă există incertitudini privind tranzitul de gaze prin Ucraina, din 1 ianuarie 2020, consideră că sunt soluții ca Republica Moldova să fie asigurată cu gaze.

Poziția este exprimată de șeful statului în contextul întrevederii pe care a avut-o la Bruxelles cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič.

Igor Dodon afirmă că reducerile la tarifele de gaz operate anul trecut de PDM au avut „iz politic”. Potrivit acestuia, în tarife era inclus prețul de 178 USD pentru o mie de metri cubi de gaz, pe când în realitate costul urma să fie de 235 USD.

„Diferența este de 58 USD, care trebuie să fie inclus în tariful suplimentar, pentru că altfel nu se achită. Creșterea tarifului la gaz pe intern trebuia să fie de circa 45-50%. Sunt cifre reale pe care le cunosc specialiștii din domeniu destul de bine”, a declarat șeful statului.

Referitor la discuțiile la subiect purtate la Moscova șefia „Gazprom” și Vladimir Putin, Igor Dodon a declarat că a fost convenit ca de la 1 octombrie Republica Moldova să obțină o reducere de 15 USD pentru mia de metri cubi la importul de gaze. Potrivit acestuia, în prezent „Moldovagaz” și „Gazprom” definitivează mecanismul de stabilire a prețurilor, iar acesta permite ca în acest an să nu fie majorat tariful pentru consumatorii casnici. În următorul an, afirmă Dodon, Moldova ar putea achiziționa gaze naturale din Federația Rusă la prețuri mai mici: cu 45-50 USD pentru o mie de metri cubi, din 1 ianuarie 2020, și cu 70 USD, din 1 aprilie 2020.

„S-au găsit rezerve și pe interior, la Moldovagaz”, a declarat Igor Dodon, care a precizat că va solicita noului șef de la „Moldovagaz”, Vadim Ceban, să explice public ce se întâmpla în cadrul întreprinderii în timpul guvernării precedente. „Așa cum am presupus, s-au găsit rezerve și pe intern”, a punctat Igor Dodon.

În cadrul conferinței de presă, Igor Dodon a vorbit și despre alte subiecte discutate în cadrul vizitelor sale oficiale.

Potrivit șefului statului, la Bruxelles acesta a confirmat că Republica Moldova va implementa în continuare toate angajamentele asumate prin Acordul de Asociere și a dat asigurări privind determinarea Republicii Moldova de a implementa reforma justiției.

Până la sfârșitul anului, susține Dodon, Republica Moldova ar putea obține deblocarea altor două tranșe din asistența financiară acordată de Uniunea Europeană, în valoare totală de 60 de milioane de euro, doar că pentru ca acest lucru să se întâmple statul trebuie să îndeplinească mai multe acțiuni care se referă, inclusiv, la reforma justiției și programul Memorandului semnat cu Fondul Monetar Internațional.

Acesta se arată convins că până la sfârșitul anului, când va fi aprobat bugetul pentru 2020 și politicile fiscale, ar putea să convingă „partenerii externi” privind revizuirea mai multor taxe, inclusiv în domeniul HoReCa.

Referitor la discuțiile în Federația Rusă, Igor Dodon și-a atribuit contribuția privind influențarea regulilor Moscovei pentru exportul fără taxe a produselor din R. Moldova și pentru emiterea autorizațiilor de transportare pe teritoriul Federației Ruse a mărfurilor.