Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cazul lui Codreanu a ajuns…

Cazul lui Codreanu a ajuns la CSJ. Membru al CECE: „Am pornit procesul de identificare a soluțiilor”

Foto: oficial.md

Comisia Electorală Centrală (CEC) și Consiliul electoral al circumscripției electorale (CECE) Chișinău, precum și Ruslan Codreanu au depus recursuri la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Între timp, membrii CECE ar căuta soluții după ce Curtea de Apel (CA) a anulat decizia prin care acesta nu a fost înregistrat în calitate de candidat independent pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău.

CSJ urmează să ia o decizie în decurs de 24 de ore.

„Noi am depus recurs ca să obligăm CECE să mă înregistreze. CEC și CECE au depus recurs la CSJ că nu sunt de acord cu hotărârea Curții de Apel”, a declarat Codreanu pentru ZdG.

Fostul edil interimar al capitalei se arată deranjat că, anterior, reprezentanții CEC, care au fost invitați la ședința de la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău, nu s-au prezentat, adăugând că „noul președinte al CEC mai bine și-ar da demisia”.

„Este dificil să lupți cu un sistem, cu partidele care sunt astăzi la guvernare și pretind că fac schimbarea. Oamenii care au preluat aceleași argumente, sisteme, fiind noi la conducere, trebuie să-și depună demisia de onoare pentru faptul că nu admit candidați în cursa electorală, nu aduc temei legal atunci când anulează liste, reduc dreptul alegătorilor de a alege”, a afirmat el în cadrul unei conferințe de presă.

Reprezentanții CECE Chișinău precizează că încearcă să găsească soluții în acest caz.

„Noi ne-am convocat astăzi în ședință, pentru că abia aseară CA a emis decizia motivată. Am discutat și am pornit procesul de identificare a soluțiilor pentru a executa hotărârea CA, în care se spune doar că se anulează prima hotărâre. CA nu ne-a obligat să-l înregistrăm pe domnul Codreanu. Între timp, vedem: sau aprobăm o soluție până la decizia CSJ, sau ne vom ghida de decizia pe care o va emite CSJ”, a subliniat un membru al CECE Chișinău, care a refuzat să se prezinte, pentru ZdG.

Potrivit acestuia, „probleme sunt mai multe”, întrucât „legislația nu prevede ce se întâmplă în astfel de cazuri”.

„În mod normal, Curtea trebuia să ia o decizie prin care ne obligă să realizăm o acțiune. (…) Problema este că dumnealui a cerut anularea notei informative, care conține inclusiv datele despre neregulile cu privire la cele 797 de semnături. Deși CA a stabilit că astea, teoretic, ar trebui să fie luate în calcul, CA a respins pretenția domnului Codreanu privind anularea notei informative. Din acest motiv, nu există o claritate și ne vine dificil să identificăm o soluție potrivită”, a conchis acesta.

Ieri, Codreanu a acuzat organele electorale de „sabotaj”, deoarece nu s-au convocat în ședință după decizia CA Chișinău.

La 8 octombrie, judecătorii de la CA Chișinău au anulat decizia CECE Chișinău, care a refuzat să-l înregistreze în cursa electorală.

Codreanu a prezentat 10 454 de semnături. CECE Chișinău a precizat în hotărârea din 26 septembrie că au fost procesate 118 liste de subscripție din cele 386 prezentate prin intermediul SIAS Alegeri. Astfel, din cele 3158 de semnături verificate, 1959 au fost declarate valabile, iar 1199 – nule. Având în vedere că au rămas valabile mai puțin decât 10 000 de semnături, care este numărul necesar pentru a fi înregistrat, CECE Chișinău a stabilit ca „inoportun” procesarea și verificarea diferenței de 268 de liste de subscripție. Referitor la constatarea a 797 de semnături nule pe motiv de includere a unei regiuni de domiciliu incorecte, Codreanu menționa că „de fapt, presupune neincluderea pe fața listei de subscripție a localităților din mun. Chișinău unde domiciliază susținătorii candidatului”, lucru demonstrat judecătorilor de la CA Chișinău.

Fostul edil interimar a fost singurul pretendent care a depus dosarul pentru a fi înregistrat drept candidat independent la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Dintre cei 21 de pretendenți, în cursa pentru fotoliul de primar al capitalei au fost înregistrați 19 candidați, fiind excluși Ruslan Codreanu și Serghei Scripnic. Totodată, Andrei Donică și Boris Volosatîi au anunțat că se retrag din cursa electorală. Alegerile locale generale vor avea loc la 20 octombrie.

Foto: oficial.md