Ruslan Codreanu: „Organele electorale continuă să ne saboteze”

Ruslan Codreanu susține că, deși membrii Consiliului electoral al circumscripției electorale (CECE) Chișinău aveau la dispoziție cel mult 24 de ore de la pronunțarea deciziei Curții de Apel (CA) Chișinău să se întrunească în ședință și să ia act de ea, acest lucru nu s-a întâmplat astăzi.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, el acuză organele electorale de „sabotaj” și notează că „reprezentanții partidelor aflate la guvernare din organele electorale încalcă legea într-un mod atât de flagrant”.

„Colegii de la organele electorale nu se grăbesc să se convoace în ședință și să ia o decizie, așa cum spune decizia Curții de Apel – că este definitivă și executorie. Deși oamenii de la instituțiile care reprezintă organele electorale s-au schimbat, se procedează fix cum se proceda înainte: concurenții electorali sunt eliminați din curse pe motive ilegale și abuzive”, a declarat Codreanu.

Ieri, 8 octombrie, judecătorii de la CA Chișinău au anulat decizia CECE Chișinău, care a refuzat să-l înregistreze în cursa electorală.

Potrivit lui Codreanu, CECE nu mai are motive de a nu-l înregistra, iar termenul de verificare a celorlalte liste a expirat.

Codreanu a prezentat 10 454 de semnături. CECE Chișinău a precizat în hotărârea din 26 septembrie că au fost procesate 118 liste de subscripție din cele 386 prezentate prin intermediul SIAS Alegeri. Astfel, din cele 3158 de semnături verificate, 1959 au fost declarate valabile, iar 1199 – nule. Având în vedere că au rămas valabile mai puțin decât 10 000 de semnături, care este numărul necesar pentru a fi înregistrat, CECE Chișinău a stabilit ca „inoportun” procesarea și verificarea diferenței de 268 de liste de subscripție. Referitor la constatarea a 797 de semnături nule pe motiv de includere a unei regiuni de domiciliu incorecte, Codreanu menționa că „de fapt, presupune neincluderea pe fața listei de subscripție a localităților din mun. Chișinău unde domiciliază susținătorii candidatului”, lucru demonstrat judecătorilor de la CA Chișinău.

Fostul edil interimar a fost singurul pretendent care a depus dosarul pentru a fi înregistrat drept candidat independent la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Dintre cei 21 de pretendenți, în cursa pentru fotoliul de primar al capitalei au fost înregistrați 19 candidați, fiind excluși Ruslan Codreanu și Serghei Scripnic. Marți, 8 octombrie, Andrei Donică a anunțat că își retrage candidatura. Alegerile locale generale vor avea loc la 20 octombrie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *