Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Când va fi inaugurat sediul…

Când va fi inaugurat sediul renovat al Președinției și cât va costa proiectul final

Președintele R. Moldova, Igor Dodon speră ca inaugurarea sediului renovat al Președinției să aibă loc pe 27 august 2018, de Ziua Independenței, deși anterior, declara că edificiul urma să fie dat în exploatare în luna mai. Costul total al proiectului, de circa 10 milioane de euro, va fi achitat integral de Guvernul Turciei și include atât reparația sediului, cât și mobilierul necesar. Declarațiile au fost făcute de către Igor Dodon și reprezentanții Agenției Turcești de Cooperare și Coordonare (TIKA), în cadrul unei conferințe de presă la sediul Președinției, unde a fost dat startul oficial al lucrărilor de reparație.

Lucrările de renovare vor fi realizate prin intermediul Agenției Turcești de Cooperare și Coordonare (TIKA), care, potrivit președintelui Igor Dodon, „activează de mai mult de două decenii în R. Moldova și a implementat sute de proiecte în Găgăuzia și alte regiuni ale țării”.

Reprezentanții agenției turcești TIKA au declarat că în prezent pe șantier lucrează 55-60 de persoane, preponderent cetățeni ai R. Moldova, dar și 20 de persoane din personalul tehnic. Pe parcurs, numărul lucrătorilor se va mări până la 150-200 de persoane.

Suma de bani care se află în gestiunea agenției TIKA este de circa  7 milioane de euro, însă pe parcurs, vor urma alte și alte etape. Astfel, costurile totale se vor ridica la 10 milioane de euro, susțin aceștia.

Igor Dodon a declarat că „nu contează de unde vin banii, atât timp cât nu sunt bani publici și sunt utilizați pentru a face ceva pentru oameni și pentru țară”.

„Vor să ne ajute, ne ajută. Cei care ne dau autobuze, din…, nu spun țara că nu e corect, prietenii noștri, frații noștri, ei ne vor bine și trebuie să ne bucurăm de aceasta”, susține Igor Dodon.

Coordonatorea companiei TIKA în R. Moldova a declarat că oficiile TIKA se regăsesc în mai mult de 60 de țări ale lumii. „Fără nicio discriminare, încercăm să oferim ajutor tuturor celor care au nevoie. Ajutorul acordat de Turcia nu este condiționat. Astfel de proiecte sunt realizate pentru a arăta prietenia noastră și pentru ca aceasta să dureze mai mult”, a mai declarat coordonatoarea companiei Tika în R. Moldova.

Prezent la eveniment a fost și ex-ambasadorul Republicii Turcia în R. Moildova, Hulusi Kılıç.

„Cum a  menționat și domnul președinte, acesta este un simbol al statului. Cât de frumos va fi simbolul dat, atât de frumos va fi și statul”, a declarat ex-ambasadorul Republicii Turcia în R. Moldova.

Igor Dodon împreună cu ex-ambasadorul Turciei în R. Moldova, Hulusi Kılıç și reprezentanții agenției TIKA la sediul Președinției

Edificiul Președinției urmează să fie dat în exploatare pe 27 august 2018, de Ziua Independenței R. Moldova. Igor Dodon a menționat că la inaugurare va fi invitat și președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Anterior, Dodon a declarat că „edificiul urmează să fie dat în exploatare în cadrul vizitei oficiale a președintelui Erdogan la Chișinău, care va fi efectuată la invitația președintelui R. Moldova și este preconizată pentru luna mai, curent”.

Edificiul prezidențial a fost devastat în urma protestelor din 7 aprilie 2009. Secretarul general adjunct al Guvernului, Mihail Casapu, a precizat într-un răspuns la o solicitare de informații expediată de ZdG, că în 2009-2010 la clădirea Președinției au fost executate lucrări de reparație capitală în valoare de 106,0 milioane de lei. Acești bani ar fi fost cheltuiți pentru „reparația acoperișului, fațadelor, pereților despărțitori și șapei pentru pardoseli”. Parțial, susține secretarul general adjunct al Guvernului, au fost placate suprafețele în interior și exterior și realizate rețelele electrotehnice interioare. Lucrările au fost stopate din lipsă de bani, susține reprezentantul Guvernului, precizând că nu au fost reevaluate sumele necesare pentru finisarea edificiului.

Cheltuielile de milioane ale președintelui în 2017

Într-o analiză a transparenței autorităților publice din 2017, Aparatul Președintelui R. Moldova făcea parte din autoritățile cu cel mai jos nivel de deschidere a informației, alături de Curtea Constituțională, Autoritățile judecătorești și Procuratura Generală. Pe 12 februarie, curent, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a publicat un studiu despre cheltuielile președintelui în anul 2017, care relevă lipsa de transparență în activitatea sa.

Experții au subliniat că deși unele persoane, încearcă să inducă ideea că dacă o cheltuială nu a fost efectuată din bugetul public, atunci totul este perfect și interesul public este respectat, în realitate, de cele mai multe ori lucrurile stau invers.

„Orice favoare persoanelor importante din stat, inclusiv prin îmbunătățirea condițiilor de activitate ale acestora sau deplasări sponsorizate trebuie să fie subiectul unor reglementări stricte privind conflictul de interese”, constată autorii studiului.

Potrivit experților, orice bănuială sau suspiciune minoră de conflict de interese, trafic de influență, încălcarea regimului cadourilor trebuie cercetate cu mare atenție de către organele statului abilitate cu aceste competențe.

Totodată, autorii studiului constată că volumul total de cheltuieli ar putea fi cu mult mai mare decât pare a fi la prima vedere. Pentru a rezolva această problemă este necesară o mai bună evidență a resurselor autorităților publice, în conformitate cu standardele internaționale în domeniul finanțelor publice.

Citiți și:

Cheltuielile de milioane ale președintelui în 2017

(doc) Donație de milioane de euro pentru reparația clădirii Președinției