Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Avocatul Poporului vine în fața…

Avocatul Poporului vine în fața Curții Constituționale. De ce?

Avocatul Poporului vine astăzi, 7 noimebrie, în fața Curții Constituționale a R. Moldova. Asta în contextul în care, la 14:00, se va examina dacă modul în care legile restrâng dreptul la grevă corespunde Constituției. Cu acest subiect în fața Curții vine Avocatul Poporului – Mihai Cotorobai, după ce a depus această sesizare în luna mai 2017.

Potrivit Avocatului Poporului, Constituția nu ar permite ca dreptul la grevă să le fie restricționat angajaților din următoarele domenii (așa cum în prezent legea le interzice):
– medico-sanitar și serviciile de asistență medicală urgentă;
– alimentare cu energie și apă;
– dirijarea traficului aerian;
– asigurarea ordinii publice;
– autoritățile publice centrale (persoanele cu funcții de răspundere).

„Această adresare în fața Curții a fost trimisă în baza cererilor venite din partea cetățenilor și a Confederației Sindicatelor. Greva ar trebui permisă, cu condiția ca organizatorii grevei să asigure serviciile necesare de strictă necesitate, dar nu mai puțin de 1/3 din activitatea normală”, susține Avocatul Poporului.

Potrivit art. 45 din Constituție, (1) Dreptul la grevă este recunoscut. Grevele pot fi declanşate numai în scopul apărării intereselor profesionale cu caracter economic şi social ale salariaţilor. (2) Legea stabileşte condiţiile de exercitare a dreptului la grevă, precum şi răspunderea pentru declanşarea nelegitimă a grevelor.