Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Averile și interesele declarate de…

Averile și interesele declarate de șefii Autorității Naționale de Integritate

Noua președintă și vicepreședintele Autorității Naționale de Integritate (ANI) declară venituri modeste la început de mandat. La 29 ianuarie 2018, Rodica Antoci și Lilian Chișcă au depus declarațiile de venituri și interese personale pentru anul 2017. Asta la o zi de la comunicatul de presă transmis de ANI, prin care reprezentanții instituției reaminteau subiecților declarării averii și intereselor personale despre obligativitatea depunerii declarațiilor anuale în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2018.

Astfel, Rodica Antoci, președinta ANI, a declarat că în anul 2017, fiind în concediu de maternitate, a primit indemnizație pentru îngrijirea copilului în valoare de 24.587 lei și alți 514 lei din partea Centrului Național de Expertize Judiciare de pe lângă Ministerul Justiției. Ea susține că în anul 2010 a primit drept donație un apartament cu o suprafață de 67.3 m.p. Familia Antoci deține o Toyota Avensis, fabricată în anul 2007 și cumpărată în 2015 cu 7800 de euro.

În același timp, vicepreședintele ANI, Lilian Chișcă, a indicat în declarația sa de avere și interese personale pentru anul 2017 un salariu total de 120.767 de lei de la ANI și alți circa 2000 de lei obținuți din activitatea didactică la Institutul Național al Justiției și Academia de Administrare Publică. Încă din anul 2011, Chișcă este proprietarul unui apartament cu o suprafață de 107,8 m.p. Vicepreședintele ANI conduce un Mercedes-Benz E220, fabricat în anul 2005 și cumpărat în anul 2009 cu 100.000 de lei.

Amintim că, după ce Autoritatea Națională de Integritate a fost nefuncțională mai bine de doi ani, inclusiv din cauza faptului că nu avea un președinte, la 29 decembrie 2017, președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcție a Rodicăi Antoci, desemnată anterior câștigătoarea concursului organizat pentru funcția de președinte al ANI. Rodica Antoci a fost până atunci şefa Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiției.

Tot atunci a fost numit în funcția de vicepreședintele ANI și Lilian Chișcă, şeful Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor a Autorității Naționale de Integritate (ANI)Lilian Chişcă este jurist de profesie şi are 36 de ani. Cariera sa profesională este strâns legată de instituţiile de stat. În mai 2014, Chişcă a fost numit şef al Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor a CNI după ce, anterior, a fost consultant în cadrul aceleiaşi direcţii. Până a se angaja la CNI, Chişcă a activat în calitate de inspector superior la CNA, iar anterior a fost consultant în cadrul Camerei de Licenţiere din Moldova.

Autoritatea Națională de Integritate, succesoarea Comisiei Naționale de Integritate, este unica instituție abilitată să verifice declarațiile de avere și interese personale ale funcționarilor, însă a fost nefuncțională mai bine de doi ani.  

Alte articole și știri despre Autoritatea Națională de Integritate puteți citi AICI