Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Andi Cristea despre furtul miliardului:…

Andi Cristea despre furtul miliardului: „Lipsește voința reală de a face lumină în acest caz „

Recent, Președintele Delegației Parlamentului European pentru R. Moldova, Andi Cristea a acordat un interviu pentru publicația românească Q Magazine, în care s-a exprimat referitor la situația politică și economică a țării noastre,  dar, îndeosebi, la furtul miliardului de dolari din băncile R. Moldova.

„Percepția majorității celor care lucrează la Bruxelles pe dosarul Republicii Moldova, dincolo de declarațiile asumate oficial, este ca lipsește voința reală de a face lumina în acest caz (n.r. furtul miliardului) fiindcă radiografia reală a mecanismul ingineriei economice cât și a persoanelor implicate este teribilă pentru o întreaga generație de politicieni și nu numai. Uniunea Europeană, Consiliul Europei, alte organizații internaționale și-au manifestat disponibilitatea de a sprijini și a oferi asistență, în limitele prerogativelor, însă Chișinăul s-a manifestat mai degrabă pasiv. Noi putem să îi ajutăm, nu putem decide, nici nu putem implementa în locul lor schimbări sau celebrele reforme”, a punctat Cristea.

„În definitiv e suficientă asumarea realizării unui audit riguros, transparent și fără jumătăți de măsură, efectuat de o companie privată de prestigiu și lucrurile se clarifică integral. Clarificarea acestui aspect – unde au ajuns banii și cine se face vinovat este o condiție clar enunțată de Bruxelles pentru reluarea asistenței de suport bugetar. O mică clarificare – încerc să simplific foarte mult – aceste fonduri de suport bugetar sunt bani pe care UE îi injectează direct în bugetul unei țări, de regulă pentru acoperirea deficitelor, însă, la finalul zilei, Guvernul dispune de aceste fonduri cum dorește. Iar în condițiile în care 15% din PIB, celebrul miliard, dispar, Curtea Europeană de Conturi își pune întrebarea firească – unde se duc banii contribuabililor europeni? Până nu vede progrese reale, UE nu dezgheață finanțările. Iar fără acord cu FMI și fără linii de finanțare, Republica Moldova riscă să se sufoce. Situația e complexă. Revenind la perspectiva Bruxelles-ului, din 2009 până acum, adunând mere cu pere, aproape jumătate de miliard de euro au fost pompați de UE înspre Republica Moldova. De altfel, în Politica Europeană de Vecinătate, cele mai mari alocări financiare raportate la numărul populației sunt cele către Republica Moldova.

Comunitatea internațională a investit încredere în noul guvern de la Chișinău, iar unul dintre punctele pe care se bazează reluarea cooperării cu aceștia este reforma în sistemul juridic și în sistemul financiar”, a mai spus Cristea.

 

Sursa: qmagazine.ro