Agitația electorală în ajun și în ziua alegerilor, de orice tip, ar putea fi interzisă. Avizul Guvernului

La alegerile locale generale și la cele care vor fi organizate în patru circumscripții uninominale, pe 20 octombrie, în Republica Moldova, ar putea fi instituită, din nou, „Ziua tăcerii”, iar agitația electorală din ziua alegerilor să fie interzisă. Astazi, 11 septembrie, cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv asupra proiectului de lege pentru modificarea Codul contravențional al Republicii Moldova care prevede acest fapt.

Modificările  prevăd ca agitația electorală să fie interzică atât în ziua alegerilor, cât și în ziua precedentă alegerilor.

Astfel, documentul urmează să ajungă pe mesele deputaților. Pentru a reveni la „ziua tăcerii” proiectul trebuie sa fie votat în două lecturi de către majoritatea deputaților.

Decizia de a revini la „Ziua tăcerii” și de a interzice agitația electorala în ziua scrutinului vine după ce, în anul 2018, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, la inițiativa premierului de atunci, Pavel Filip, deputații au votat proiectul de lege care prevedea excluderea sintagmei „ziua tăcerii”. Astfel că, la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 agitația electorală nu a mai fost interzisă nici cu o zi înaintea alegerilor și nici în ziua desfășurării scrutinului.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *