Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Un preot și alte…

VIDEO Un preot și alte două persoane, garanții omului de încredere al lui Andronachi, figurant în dosarul „Frauda bancară”

Sursa foto: TV8

UPDATE 14:28 Preotul care a apărut la ședința de judecată în dosarul frauda bancară este starețul Mănăstirii cu hramul „Sfântul Mare Cneaz Vladimir” din Horăști, Ialoveni, arhimandrit Nectarie. Acesta a venit la judecătorie să spună ce cunoaște despre Anatolie Blonschi, om de încredere al lui Vladimir Andronachi. Părintele susține că a aflat despre întoarcerea lui Blonschi în țară din presă și că e gata să fie și garant pentru a-l elibera, notează jurnaliștii de la TV8.

Totuși, nu s-a luat o decizie, ședința de judecată a fost întreruptă.

„Din presă am aflat că s-a întors domnul Anatolie, care se spovedește la mine și care este un enoriaș al mănăstirii noastre și nu am putut fi indiferent pentru ca să stau pur și simplu. Am venit să spun de unde îl cunosc de atâția amar de ani. 

Nimeni nu m-a chemat, de bună voie am venit. Sunt persoane garanți, prieteni de-ai lui, care se cunosc de-o viață, eu am venit ca părinte care-l spovedesc și am venit și am spus ce am știut. Dacă o să fie nevoie, o să fiu și garant”, a spus preotul.

Sursa foto: TV8

Știrea inițială:

Trei persoane au ajuns joi, 11 ianuarie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru a-l elibera pe Anatolie Blonschi, un om de încredere al lui Vladimir Andronachi și unul dintre figuranții în dosarul frauda bancară, care s-a predat autorităților acum două zile. Aceștia ar fi prieteni buni cu Blonschi și au venit drept garanți în fața magistraților. Anul trecut, Andronachi a fost eliberat sub garanția a patru persoane, scrie tv8.md.

Una din cele trei persoane, care ar fi gata să dea bani pentru eliberarea lui Blonschi, este preot și a refuzat să vorbească cu jurnaliștii, al doilea a spus că se numește Igor Eșanu și a venit cu speranța că Blonschi va fi eliberat. Iar al treilea doar le-a confirmat jurnaliștilor că a venit drept garant, potrivit sursei citate.

Toți spun că sunt prieteni buni cu Anatolie Blonschi. Avocatul lui Anatolie Blonschi a „fugit” de întrebările reporterilor.

Prezent la ședința de judecată, Vladimir Andronachi a spus pentru ZdG că Anatolie Blonschi îi este „un prieten”, că nu au avut afaceri comune și că nu a știut despre intențiile acestuia de a se preda autorităților. Anatolie Blonschi s-a prezentat benevol autorităților în seara zilei de 9 ianuarie curent, trecând frontiera dintre R. Moldova și România.

Blonschi apare pe banca acuzaților alături de Andronachi în dosarul numit generic „Frauda bancară”. Ambii sunt acuzați de înşelăciune pe scară largă și de spălarea banilor care au fost oferiţi în baza garanțiilor de stat Băncii de Economii, aflată în insolvență în noiembrie 2014.

Potrivit procuraturii, Andronachi și Blonschi, cunoscând intenția Guvernului de a emite garanții, au putut încheia un contract prin „Universal Proiect” SRL cu Banca de Economii pentru reconstrucția unui imobil din centrul Chișinăului. Aceștia au primit 26 de milioane de lei, care au fost retrase din țară în conturile unor companii offshore aparținându-i inclusiv lui Vladimir Plahotniuc. Din aceste fonduri au fost cumpărate valori materiale.

Imobilul despre care vorbesc procurorii este hotelul cu 12 niveluri (subsol, parter, 9 etaje şi penthouse) ridicat pe rămăşiţele unui monument istoric, de pe strada Pârcălab 37, privatizat dubios în 2009. Conform datelor de la Cadastru, construcția este nefinalizată.