Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ministra Justiției anulează rezultatele…

VIDEO Ministra Justiției anulează rezultatele concursului pentru funcția de procuror general

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat în cadrul unui briefing de presă că urmează să emită un ordin prin care va anula rezultatele concursului pentru selectarea celor patru candidați la fotoliul de procuror general.

Ministra își motivează poziția prin faptul că membrii comisiei nu au avut suficient acces la unele informații pentru a verifica integritatea candidaților, dar și pentru că unii membri au apreciat disproporțional unii candidați, fapt care a condus la influențarea rezultatelor finale.

„Consider că rezultatele acestui concurs au fost afectate de două vicii esențiale: obiectivitatea și asigurarea integrității candidaților. Mulțumesc membrilor comisiei pentru munca depusă. A fost un efort semnificativ. Totuși, analizând punctajele cumulative, am constatat că un membru al comisiei a apreciat în mod vădit disproporțional unii candidați în raport cu aprecierea oferită de ceilalți membri ai comisiei. Acest fapt a distorsionat punctajul final, influențând rezultatul concursului”, a declarat Stamate.

În tabelul de mai jos puteți analiza punctajul total pe care l-au primit cei 16 candidați din partea membrilor comisiei. Doar patru membri și-au dat acordul pentru publicarea rezultatelor. Astfel, în tabel, nu este prezentat și numele celorlalți doi membri: Petru Bobu și Raisa Botezatu.

„Observați că au fost disproporțional evaluați anumiți candidați. Nu zic, este la intima convingere a fiecărui membru al comisiei să evalueze candidații, însă dacă comparăm cu punctajul oferit pentru acești candidați de toți ceilalți membri ai comisiei, veți observa o eventuală trucare a acestei evaluări. Și, respectiv, o supraapreciere a altor candidați, comparativ cu aprecierea oferită de ceilalți membri ai comisie”, a precizat Stamate.

La modul practic, unul dintre membrii comisiei (Bobu sau Botezatu) a acordat un punctaj mic pentru doi dintre cei patru candidați care au promovat concursul: Oleg Crîșmaru și Veaceslav Gribincea, dar și un punctaj mic, comparativ cu ceilalți membri ai concursului, pentru candidatul Ștefan Gligor.

„Dacă facem un exercițiu, eventual, următorii doi, ținând cont de rezultatul total oferit de către toți membrii comisiei, ar fi fost domnul Gligor Ștefan și domnul Bulat Eduard”, declară Stamate.

În tabelul de mai jos este prezentat rezultatul concursului, în cazul în care este exclus punctajul oferit de membrul care ar fi apreciat disproporțional candidații. Astfel, concursul ar fi fost promovat de Oleg Crîșmaru, Ștefan Gligor, Veaceslav Gribincea și Alexandr Stoianoglo.

„Rezultatele au fost influențate semnificativ. Asta ar fi influențat și asupra rezultatului final al concursului. Ținând cont de aceste aspecte, în calitate de ministru al Justiției și membru al comisiei, nu pot să promovez lista cnadidaților preselectați la Consiliul Superior al Procurorilor. Voi emite un ordin privind anularea rezultatelor concursului”, a conchis Stamate.