Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția membrului comisiei acuzat că…

Reacția membrului comisiei acuzat că a apreciat disproporționat candidații la fotoliul de procuror general

Fostul procuror Petru Bobu care, potrivit ministrei Olesea Stamate ar fi apreciat „în mod vădit” disproporționat unii candidați la funcția de procuror general, neagă acuzațiile care i se aduc și declară că a evaluat candidații așa cum a considerat el de cuviință.

„Eu am evaluat toți candidații așa cum am considerat eu că trebuie să fie un procuror general. A fost viziunea mea. Am avut tot dreptul, ca membru al comisiei, să îmi expun părerea așa cum văd eu calitățile și capacitățile unui aspirant la funcția de procuror general”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Petru Bobu, membru al comisiei de concurs, delegat de Parlament.

Ministra Olesea Stamate a declarat în cadrul unui briefing de presă, fără a face public numele lui Petru Bobu, că acesta ar fi evaluat disproporționat candidații.

„Analizând punctajele cumulative, am constat că un membru al comisiei a aprecizat în mod vădit disproporționat unii candidați, în raport cu aprecierea oferită de ceilalți membri ai comisiei. Acest fapt a distorsionat punctajul final, influențând esențial rezultatul concursului”, a declarat Stamate, care a mai precizat că va emite un ordin pentru anularea rezultatelor concursului.

Conform evaluării, Petru Bobu a oferit un punctaj mai mic în comparație cu ceilalți membri pentru candidații Oleg Crîșmaru, Ștefan Gligor și Veaceslav Gribincea. Totodată, Bobu a acordat cele mai mari punctaje pentru alți candidați, evaluați cu un punctaj mai mic de restul membrilor din cadrul comisiei.

Fostul procuror Petru Bobul-a înlocuit în cadrul comisiei de concurs pe expertul Dumitru Postovan, delegat de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Consilierul Zinaidei Greceanîi, Fadei Nagaceveschi, a declarat pentru Ziarul de Gardă că Postovan a fost înlocuit de Bobu în comisie, în contextul în care Postovan avea un arbitraj la Moscova și nu putea fi prezent la Chișinău în zilele în care erau programate interviului. Potrivit lui Nagacevschi, Postovan a solicitat ministrei Justiției amânarea interviurilor pentru o altă zi, iar pentru că acest lucru nu a fost posibil, președinta Parlamentului a fost nevoită să delege o altă persoană.