Principală  —  IMPORTANTE   —   Curtea Constituțională a declarat neconstituțională…

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională modificarea legii cu privire la ANI votată de PSRM-ȘOR

Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate – instituție care realizează controlul averii și intereselor personale ale funcționarilor și demnitarilor publici, care a fost modificată în ședința nocturnă din 16 decembrie 2020, cu votul deputaților socialiști și al celor din Platforma „Pentru Moldova”, din care făcea parte și Partidul „Șor”, a fost declarată neconstituțională. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată marți, 21 septembrie, de către Curtea Constituțională.

Sesizarea în acest sens a fost depusă la 21 decembrie 2020 de de ex-deputatul PAS, actual ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, care a solicitat Curții Constituționale (CC) să suspende acțiunea legii și s-o declare ca fiind neconstituțională.

Principalele modificări ale Legii cu privire la ANI

Una dintre modificările votate la ședința din 16 decembrie prevede reducerea termenului în care ANI poate efectua controlul averii demnitarilor de la trei ani, cât era până acum, la un an de la încetarea funcției sau mandatului.

Odată cu reducerea perioadei de verificare, demnitarii ar putea scăpa de controlul averilor și intereselor – un proces complex care poate dura mai mult de un an. Astfel, dacă va expira termenul de un an de la încetarea funcției/mandatului unui demnitar, ANI nu va mai putea constata averile nejustificate acumulate de acesta în calitate de subiect al declarării.

Totodată, în redacția noii legi, ANI va putea efectua controale doar în privința averilor demnitarilor acumulate în timpul ultimei funcții deținute, nu și a celor anterioare. Alte modificări vizează termenului de 15 zile în care un act de constatare poate fi contestat, dar și termenul de aplicare a sancțiunilor pentru cei în privința cărora au fost emise acte de constatare rămase definitive.

VIDEO/ Legea cu privire la ANI, modificată cu votul unor deputați vizați de controale asupra averilor și intereselor personale