Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Dosarul penal privind finanțarea…

VIDEO Dosarul penal privind finanțarea ilegală a partidului Șor, pe ultima sută de metri înainte de a fi transmis instanței. Conferință de presă organizată de Procuratură privind reținerea Marinei Tauber

Captură de ecran/privesc.eu

Urmărirea penală în cadrul dosarului privind finanțarea ilegală a partidului Șor, în care este vizată deputata Marina Tauber, este la etapa finală, urmând ca dosarul să fie transmis în instanța de judecată. Declarațiile au fost făcute de procurorul anticorupție Ghennadi Epure, înainte ca instanța să se fi pronunțat în privința plasării acesteia în arest preventiv, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Procuratura Anticorupție privind reținerea parlamentarei.

„Dat fiind faptul că ne aflăm la o etapă finală a urmării penale, am reușit valorificarea probelor acumulate pe parcursul urmării penale. Având în vedere că aceste probe au prins forma finală, am decis înaintarea demersului privind înlocuirea măsurii preventive liberarea provizorie sub control judiciar în arest preventiv în privința învinuite Tauber Marina.

De aceea, la data de 28 aprilie 2023, am informat contra semnătură avocații asupra faptului că acest demers a fost înregistrat în cancelaria Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Știind despre acest fapt, învinuita a decis procurarea biletelor de avion și plecare peste hotarele R. Moldova”, a declarat procurorul Ghennadi Epure.

Conform acuzatorului de stat, la ședința de marți, 2 mai, au fost prezentate probe care ar demostra „încălcarea tuturor restricțiilor” de către deputată, impuse în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023.

„În această perioadă, având restricția de a comunica cu învinuiții de pe dosar și a purta discuții telefonice, a folosit telefoane speciale cu aplicația Bria prin care a purtat conferințe dând indicații directe președinților și vice-președinților oficiilor teritoriale din R. Moldova cum să racoleze persoanele pentru a participa la proteste, cum să organizeze transportul centralizat din diferite raioane către municipiul Chișinău și cum vor fi recepționați banii pe timp de noapte în pungi și plicuri (…)”, a mai spus procurorul Epure.

După ce la 5 ianuarie măsura preventivă a fost înlocuită cu eliberarea provizorie sub control judiciar, procurorii susțin că Tauber ar fi vorbit, pe 8 martie, cu directorul magazinelor sociale ale formațiunii politice, care a fost reținut a două zi în flagrant cu suma de 3,3 milioane de lei.

„Dosarul este la etapa finală, se află pe masa procurorului, pentru a fi expediat în instanța de judecată. Pentru aceasta trebuie ridicarea imunității în fața Parlamentului R. Moldova pentru a cere cordul de a expedia acest dosar. Este necesară completarea învinuirii finale. Atunci vom putea elabora rechizitoriul și expedia cauza în instanță”, a adăugat acuzatorul Ghennadi Epure.

Marți, 2 mai, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a fost examinat demersul procurorilor privind înlocuirea măsurii cu arest preventiv.

Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”, a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău în drum spre Tel Aviv, Israel, și a fost escortată luni, 1 mai, de către ofițerii anticorupție la izolatorul Centrului Național Anticorupție, acolo unde urma să petreacă următoarele 72 de ore.