Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Vânătorii de terenuri”, despre care…

„Vânătorii de terenuri”, despre care ZdG scria încă în 2015, vizați de percheziții, într-un dosar pentru delapidarea a 15 ha de teren în valoare de 135 de milioane de lei din patrimoniul Primăriei municipiului Chișinău

Sursa: CNA

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) efectuează noi percheziții într-o cauză penală privind deposedarea Primăriei municipiului Chișinău de terenuri publice, anunță joi, 15 februarie, CNA într-un comunicat de presă. ZdG a scris, încă în 2015, despre cum un executor judecătoresc, Evelina Marianciuc, în temeiul unei încheieri judecătoreşti suspecte, şi-a fi atribuit rolul de autoritate publică locală, organizând singură licitaţii de comercializare a terenurilor publice. 

ZdG a relatat, din nou, în 2018, despre cum, în ultimii 5 ani, printr-o schemă în care au fost implicaţi avocaţi, executori judecătoreşti, judecători, oameni de afaceri, dar şi diverşi funcţionari, municipiul Chişinău a fost deposedat de peste 30 de loturi de teren, cu o suprafaţă totală de aproximativ 5,5 hectare şi o valoare de piaţă de peste 100 de milioane de lei.

Potrivit faptelor cercetate, factorii de decizie ai unei asociații obștești, în complicitate cu persoane identificate, acționând în interesul unui grup criminal organizat, au deposedat Primăria municipiului Chișinău de terenuri publice din intravilanul mun. Chișinău, acțiuni calificate conform prevederilor art. 361 alin.(2), art. 27, 190 alin. (5), art. 190 alin. (5), art. 328 alin. (3) lit. c), art. 46, 243 alin. (3) lit. a) și b) din Codul penal.

„Membrii grupului criminal organizat, printre care și doi executori judecătorești, au organizat în perioada anilor 2014-2016 licitații fictive, în urma cărora au intrat în proprietatea a 29 terenuri din domeniul public al administrației publice locale, cauzând astfel un prejudiciu de peste 135 000 000 de lei Primăriei mun. Chișinău.

Astfel, în scopul acumulării probatoriului pe caz, au fost autorizate 5 percheziții la domiciliile, oficiile și mijloacele de transport aflate în proprietate/utilizate de către doi complici, fiind ridicate obiecte și documente ce prezintă interes pentru cauza penală. Persoanele vizate în acțiunile de urmărire penală au calitatea procesuală de bănuit/învinuit”, comunică CNA.

Acțiunile de urmărire penală au loc sub conducerea procesuală a Procuraturii Anticorupție. 

ZdG a urmărit cine sunt personajele care au pus schema în aplicare, dar şi care a fost traseul terenurilor. Am constatat că o parte dintre ele au ajuns în proprietatea unor benzinării, altele, în portofoliul unor companii de construcţii şi a unor firme offshore din Marea Britanie sau insulele Marshall din Oceanul Pacific. Unele loturi de teren se vând acum cu sute de mii de euro, deşi au fost adjudecate la preţuri de peste 20 de ori mai mici.