Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un procuror care a reținut…

Un procuror care a reținut un învinuit în timp ce încerca să evadeze a fost premiat

Procurorul care a evitat evadarea unui învinuit din penitenciarul din Bălți a fost încurajat de Consiliul Superior al Procurorilor. Solicitarea a venit din partea lui Igor Popa, adjunctul procurorului general. 

Pavel Guida, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii raionului Glodeni a primit insigna de piept, „iminent al Procuraturii” după ce a reușit să împiedice evadarea unui învinuit. Potrivit demersului, „la 21  noiembrie 2017, aproximativ la ora 09.15 min., adjunctul procurorului-șef al Procuraturii raionului Glodeni, Pavel Guida, aflându-se în preajma Penitenciarului nr.11 Bălți, a reținut un învinuit care, fiind escortat de poliția raionului Ungheni, ajungând la porțile Penitenciarului nr.11 Bălți, a profitat de neatenția polițiștilor, încercând să evadeze. Procurorul Guida, care se deplasa prin acea regiune, a observat tentativa de evadare și imediat a intervenit, imobilizându-l. Acesta ar fi fost un infractor periculos, aflându-se în stare de arest preventiv pentru fapte de viol, omor intenționat, fapte comise cu deosebită cruzime”, anunță procurorii, în hotărârea care justifică acordarea distincției. „În timpul reținerii, urmare a acțiunilor infractorului care a opus rezistență, procurorului nominalizat i-a fost fracturat un deget, fiindu-i acordate îngrijiri medicale. Astfel, fapta procurorului P. Guida de reținere a unui infractor periculos, se apreciază ca fiind o acțiune pătrunsă de spirit de sacrificiu”, și-a motivat Consiliul Superior al Procurorilor decizia de a-l încuraja pe procuror.

Insigna de piept „Eminent al Procuraturii” se acordă colaboratorilor Procuraturii care au o vechime în muncă de cel puțin 5 ani, inclusiv pentru merite deosebite în activitatea de prevenire și combatere a criminalității. Conform informațiilor de pe site-ul procuror.magistrat.md, Guida este procuror din 2007, iar în august 2017 a fost ales adjunct al procuraturii r. Glodeni.