Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un consilier sătesc din raionul…

Un consilier sătesc din raionul Rezina, fost consilier raional, constatat de ANI cu avere nejustificată în mărime de peste 650 de mii de lei

Sursa: IPN

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis joi, 25 ianuarie, un act de constatare privind încălcarea regimului juridic al declarării averii în privința unui ales local, conform unui comunicat de presă emis de ANI. Este vorba despre Anatolie Badan, consilier local în cadrul Consiliului satului Ignăței, raionul Rezina, și ex-consilier în cadrul Consiliului raional Rezina.

Inspectorul de integritate a constatat prezența unei diferențe substanțiale și deținerea averii cu caracter  nejustificat în 2018 în mărime totală de 651 179,45 de lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de către subiect și membrii săi de familie.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, Anatolie Badan va rămâne fără mandatul de ales local, fiind decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu înscrierea în Registru interdicțiilor. Cauza se va transmite instanței de judecată în vederea confiscării averii nejustificate, notează ANI.

Anatolie Badan a deținut un mandat de consilier în cadrul Consiliului raional Rezina din iunie 2015. Tot atunci, a fost ales consilier în cadrul Consiliul sătesc Ignăței, raionul Rezina. După alegeri din octombrie 2019, a mai luat un mandat de consilier sătesc.

În altă procedură de control, în privința procurorului din cadrul Procuraturii raionului Dondușeni Victor Darii a fost constatată încălcarea regimului juridic al restricțiilor. Acesta ar fi folosit în R. Moldova un mijloc de transport care nu îi aparține și este înregistrat în străinătate.

„În privința subiectului controlului va fi aplicată sancțiunea contravențională”, notează ANI.

De asemenea, a fost emis un act de constatare prin care s-a stabilit încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese la o directoare de instituție. Svetlana Negrei, directoarea Instituției de Educație Timpurie Grădinița-creșă nr. 4 Căușen, nu a declarat și nu a soluționat conflictul de interese, angajând pe perioada estivală persoana apropiată – fiica.  Abaterea comisă urmează a fi examinată sub aspect contravențional.

Subiecții au dreptul de a contesta actele de constatare, care la moment nu sunt definitive.