Principală  —  IMPORTANTE   —   Ultima oră: Un nou dosar…

Ultima oră: Un nou dosar penal pe numele unui fost premier, trimis în judecată

Procuratura Anticorupție anunță că a trimis în judecată un nou dosar în care este vizat un fost premier. Deși nu este publicat numele acestuia, datele expuse fac referire la Vladimir Filat, condamnat într-un alt dosar la nouă ani de închisoare. 

Procurorii anticorupție au finalizat urmărirea penală și au expediat instanței de judecată spre examinare, cauza penală pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, prevăzută la art. 243 alin.3 lit.b), în care este învinuit un fost prim-ministru. Conform materialelor cauzei, în perioada anului 2013, învinuitul, urmărind scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, a fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor, se precizează într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.

„Astfel, la 01.07.2013, învinuitul a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

Conform probatoriului, inclusiv al rezultatelor cererii de comisie rogatorie efectuate către autorităţile din Statele Unite ale Americii, care au confirmat serviciile de consultanţă prestate de compania din Washington, SUA către partidul politic din Republica Moldova, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă, pentru care învinuitul este condamnat și își ispășește pedeapsa în penitenciar. De menționat că, învinuitul nu își recunoaște vina, iar pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, prevăzute la art.243 alin.3 lit.b) Cod penal, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani”, se precizează în comunicatul Procuraturii.

Procurorii anunțau că pe numele lui Filat era deschis un alt dosar penal acum un an, în luna ianuarie 2018. 

Anunțul vine la scurt timp după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a anunțat că va examina în mod prioritar dosarul Filat. Victor Munteanu, reprezentantul lui Vlad Filat la Curtea de la Strasbourg, afirmă că, la 9 ianuarie 2019 a fost informat că președintele Secțiunii II a instanței europene a acceptat cererea sa de a examina „în mod prioritar” cele două plângeri depuse de fostul premier.

„Potrivit prevederilor Regulii 41 din Regulamentul CtEDO, la examinarea cererilor, Curtea va lua în considerație importanța și urgența problemelor invocate de reclamanți. În cazul cererilor lui Vlad Filat, Președintele Secțiunii II a decis ca plângerile invocate să fie tratate în mod prioritar”, scrie avocatul Victor Munteanu într-un comunicat de presă.

 

Sursa: facebook.com/avocatvictor.munteanu.5

Contact de ZdG, Victor Munteanu a precizat că ar putea fi vorba despre câteva luni.

„Nu există un termen exact, prevăzut de Regulamentul Curții, dar ele sunt examinate cu prioritate, adică judecătorii la care se află cauza vor examina cererea în primul rând. Din experiența personală, pot spune că ar fi vorba de câteva luni. Trebuie de ținut cont și de faptul că dosarul este unul foarte voluminos: 32 de volume. Respectiv, fizic ia mult timp procesarea informației și studierea dosarului. Sunt chestiuni obiective care se referă la volumul de lucru”, a explicat apărătorulul lui Vlad Filat.

Întrebat despre poziția lui Vlad Filat față de această decizie a Curții, Victor Munteanu a declarat că anunțul pentru presă a fost coordonat cu clientul său, iar în scurt timp ex-premierul urmează să facă public o reacție.

Vladimir Filat a fost condamnat de intanțele de judecată din R. Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. La baza condamnării fostului premier stă autodenunțul primarului de Orhei și businessmanului Ilan Șor, învi­nuit în două dosa­re privind fra­u­de­le de la Banca de Eco­no­mii a Mol­do­vei (BEM). Acesta a declarat că i-a dat lui Vlad Filat mită în valoare de 250 de mili­oane USD. În baza autodenunțului, la 15 octom­brie 2015, lide­rul PLDM a rămas fără imu­ni­tate de depu­tat, după ce pro­cu­ro­rul gene­ral, Cor­ne­liu Gurin, a soli­ci­tat acest lucru în cadrul ședin­ței Par­la­men­tu­lui. Pen­tru aceasta au votat 79 de aleși ai popo­ru­lui.

Într-un interviu pentru ZdG, avocatul Victor Munteanu a precizat că Vlad Filat a depus două cereri la CtEDO: prima vizează ilegalitățile care ar fi fost admise până la pronunțarea sentinţei în prima instanţă, iar cea de-a doua cerere, aspecte privind examinarea în instanță a dosarului. Fostul premier a invocat încălcarea dreptului la viață și siguranță, deținerea în condiții inumane și degradante, examinarea dosarului cu ușile închise.

Vladimir Filat a deținut funcția de prim-ministru al R. Moldova în perioada 2009-2013.