Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Igor Popa, şeful…

ULTIMA ORĂ Igor Popa, şeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău, reținut pentru 72 de ore, în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul acestuia

Igor Popa, şeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău, la domiciliul căruia au fost efectuate percheziții marți dimineață, 9 noiembrie, a fost reținut pentru 72 de ore.

Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), acțiunile de urmărire penală au avut loc într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogățirii ilicite și urmează să fie efectuate opt percheziții la diferite locații, precum domiciliul, automobil și biroul de serviciu al lui Popa.

„Temei pentru începerea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice referitor la averea adjunctului procurorului-șef mun. Chișinău, Șef al Oficiul Ciocana. Ca rezultat al acțiunilor de urmărire penală efectuate – adjunctul procurorului-șef mun. Chișinău, Șef al Oficiul Ciocana a fost reținut pentru un termen de 72 de ore. Procuratura Anticorupție va informa opinia publică cu respectarea caracterului confidențial al activității desfășurate și a prezumției de nevinovăție a persoanelor”, se arată în nota informativă a PA.

Procurorii anticorupție au descins marţi, 9 noiembrie, cu percheziţii la domiciliul lui Igor Popa, şeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

Igor Popa a fost până în 2018 procuror general-adjunct, iar puțin timp, după demisia lui Eduard Harunjen din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, a deținut interimatul funcției de procuror general.

Popa a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice, fiind acuzat de fabricarea mai multor dosare penale în perioada guvernării comuniste, dar și de mușamalizarea dosarelor privind evenimentele din 7 aprilie 2009.

Igor Popa s-a remarcat şi a intrat în atenţia opiniei publice în perioada guvernării comuniste, când a instrumentat sau a participat, în calitate de şef al Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG, la efectuarea urmăririi penale în mai multe dosare penale deschise pe numele persoanelor care erau împotriva guvernării lui Voronin.

Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie.

Anterior, pentru ZdG, Igor Popa spunea că nu are „niciun regret” în privința dosarelor instrumentate de-a lungul carierei. „Toate acţiunile au fost perfect legale. Dacă ar fi fost altfel, nu aş fi ajuns la 17 ani de lucru în Procuratură. Oricare ar fi dosarele, şi 7 aprilie, oricare, nu am ce să-mi reproşez. Toate acţiunile au fost legale”, ne-a replicat Igor Popa.

Popa face carieră în sistem din 1999, când a fost numit anchetator în Procuratura sectorului Râşcani, mun. Chişinău. Ulterior, acesta a avansat până la funcțiile de procuror pentru misiuni speciale din cadrul PG, procuror al sect. Râşcani și procuror-interimar al mun. Chișinău.

În 2016, Igor Popa a candidat la fotoliul de procuror general, concursul a fost însă câștigat de Eduard Harunjen.

Potrivit, anticoruptie.md, Igor Popa este finul de cununie al fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale, Nicolae Chitoroagă, drept urmare a mai multor acuzații din presă că ar fi fabricat dosare la comanda celor din anturajul fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc