Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Deputatul socialist Vasile…

ULTIMA ORĂ Deputatul socialist Vasile Bolea, exclus din concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. CSM: „Nu a întrunit condițiile necesare”

Foto: moldovacurată.md

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis marți, 15 iunie, că Vasile Bolea, candidatul la funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC) „nu a întrunit condițiile necesare pentru a candida la această funcție”. Astfel, la proba interviului pentru concursul privind suplinirea funcției de judecător la CC, vor participa 15 persoane.

„Cu 8 voturi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotărăște: un candidat nu a întrunit condițiile necesare pentru a participa la concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională. Se admit pentru interviu: Alexandru Arseni, Potîrniche Oleg, Maihai Corj, Ion Păduraru, Angela Istrate, Maria Strulea, Teodor Cîrnaț, Gheorghe Balan, Vasile Sturza, Andrei Negru, Lilia Mărgineanu, Radu Țurcanu, Victoria Iftodi, Procopie Zaharia, Ion crețu”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

În luna martie curent, Vasile Bolea, deputat pe listele Partidului Socialiștilor din R. Moldova, și-a depus candidatura la funcția de judecător la Curtea Constituțională. Alte 15 persoane, majoritatea care activează în domeniul justiției, și-au înaintat candidatura pentru postul vacant de judecător la Curtea Constituțională.

Vasile Bolea este jurist la PSRM, iar în ultimele luni a depus mai multe sesizări la Curtea Constituțională, solicitând decizii în favoarea partidului pe care-l reprezintă.

Moldova Curată a scris anterior că Vasile Bolea a devenit deputat în decembrie 2014. Este președintele Comisiei juridică, numiri și imunități. Înainte de a se implica în politică, Vasile Bolea a fost rugbist de performanță. În 2013 a candidat la funcția de președinte al Federației Moldovenești de Rugby, dar n-a fost admis în concurs pe motiv că nu a plătit cotizațiile de membru timp de câțiva ani. 

Deputatul a ocupat anterior postul de șef al departamentul juridic al fundației de binefacere „Soluția”, fondată de Igor Dodon în septembrie 2011. Este membru al Consiliului republican al PSRM. A absolvit Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare”, Facultatatea de Drept, specialitatea drept economic. Tot acolo și-a luat diploma de master. Din 2017 are licență de avocat.

Vasile Bolea este deputatul care a promovat o știre falsă difuzată de mass-media precum că dacă  Maia Sandu ajungea președinte în anul 2016, avea să aducă în R. Moldova 30 de mii de sirieni. El a făcut declarații despre asta la TV8.