Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! CA Chișinău a…

ULTIMA ORĂ! CA Chișinău a respins apelul. Năstase rămâne fără mandat

Foto: privesc.eu

Decizia a fost luată cu câteva clipe în urmă de magistrații Ala Malîi, Ecaterina Palanciuc și Vladislav Clima de la Curtea de Apel Chișinău. Completul de judecată a respins apelul declarat de Andrei Năstase și a menținut hotărârea din 19 iunie a Judecătoriei Chișinău prin care legalitatea alegerilor nu se confirmă și nu se validează mandatul de primar al liderului PPDA. Decizia poate fi contestată timp de o zi la Curtea Supremă de Justiție.

„Se resping cererile de apel declarate de platforma Demnitate și Adevăr, concurentul electoral Andrei Năstase, Partidul Socialiștilor din R. Moldova, Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală mun. Chișinău, nr. 1 și se menține Judecătoria Chișinău, sediul Centru, din 19 iunie 2018, emisă în cauza civilă respectivă și prin care s-au invalidat alegerile locale ale primarului general al mun. Chișinău. Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție timp de o zi de la pronunțare”, a citit raportorul completului de judecată, Vladislav Clima, care a precizat că decizia motivată va fi citită mâine, 22 iunie, la ora 14.00.

Se întâmplă la aproape trei săptămâni de când Andrei Năstase a fost ales primar al capitalei cu 52,57% din voturi.

La 3 iunie, Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi față de contracandidatul său, Ion Ceban. În următoarele zile, contracandidatul său, socialistul Ion Ceban, l-a atacat în instanță pe motiv că ar fi încălcat legislația electorală.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dat dreptate socialiștilor doar într-un singur caz și a constatat că prin mesajele sale video din 3 iunie, Andrei Năstase a făcut agitație electorală. Cealaltă contestație, privind implicarea persoanelor din străinătate în campania de promovare a lui Năstase, prima instanță însă a respins-o, iar hotărârea a fost menținută până la instanța supremă de justiție.

Deciziile respective au fost prezentate de socialiști magistratei Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, în gestiunea căreia se afla dosarul. În ședința din 19 iunie, reprezentantul PSRM „a invocat că instanța de judecată, la soluționarea chestiunii privind confirmarea legalității alegerilor locale și validarea mandatului primarului ales, urmează să țină cont de încălcările admise de către Andrei Năstase”, constatate printr-o decizie irevocabilă. La ora 21.50, după trei ore de deliberare, magistrata Rodica Berdilo a decis invalidarea rezultatelor alegerilor.

Foto: privesc.eu