Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMA ORĂ/ CSM a hotărât…

ULTIMA ORĂ CSM a hotărât cum (nu) vor fi sancționați judecătorii CSJ care au anulat 21 de decizii ale Comisiei Pre-Vetting. Decizia vine la aproape doi ani de când Recean a spus că „vor răspunde conform legislației”

Colaj ZdG

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat o decizie de sancționare a două dintre judecătoarele care au făcut parte din completul de judecată de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) care a anulat 21 de decizii ale Comisiei Pre-Vetting, în vara anului 2023.

Deși autosesizarea Inspecției judiciare a pornit de la declarațiile premierului Dorin Recean, care a spus că „fiecare din cei care au participat la aceste acțiuni vor răspunde conform legislației”, la aproape doi ani de la evenimente, Tamara Chișca-Doneva și Mariana Ursachi s-au ales cu cea mai blândă formă de sancțiune disciplinară – avertisement, în privința a doar două decizii adoptate.

În ședința de marți, 13 mai, CSM a admis contestația depusă de inspectorul-judecător, Victor Pruteanu, împotriva hotărârii Colegiului disciplinar din 19 aprilie 2024, emise în privința acțiunilor judecătorilor Mariana Ursachi (Pitic), Tamara Chișca-Doneva (în demisie) și Ion Guzun (în demisie). La examinarea cererii au participat 10 din cei 12 membri CSM, Ion Guzun și Aliona Miron abținându-se.

Astfel, a fost anulată decizia Colegiului disciplinar prin care a fost încetată procedura disciplinară intentată în privința celor trei magistrați de la CSJ.

Cu 6 voturi „pro” și 3 „contra”, CSM a adoptat o nouă hotărâre prin care a constatat abaterea disciplinară – nerespectarea intenționată sau din neglijență gravă a îndatoririi de a se abține atunci când judecătorul știe sau trebuia să știe că există una dintre circumstanțele prevăzute de lege pentru abținerea sa, precum și formularea de declarații repetate și nejustificate de abținere în aceeași cauză, care are ca efect tergiversarea examinării cauzei, admisă de judecătoarea în demisie Tamara Chișca-Doneva în cauza Ecaterinei Buzu. Magistratei i-a fost aplicată sancțiunea disciplinară sub formă de avertisment. Ioana Chironeț a formulat o opinie separată.

CSM a constatat că judecătoarea Mariana Ursachi (Pitic), care între timp nu a promovat evaluarea integrității și a fost demisă, a admis aceeași abatere disciplinară în caza Angelei Bostan împotriva Comisiei Pre-Vetting. Și Ursachi a fost sancționată cu avertisment. În cazul acesteia, 8 membri ai CSM au votat „pro” și doar Ioana Chironeț a votat „contra”.

„În rest, se încetează procedura disciplinară intentată în temeiul abaterilor disciplinare prevăzute de alin.(1) lit.a), g), i), p) Legea nr. 178/2014 în privința judecătorilor Mariana Ursachi (Pitic), Tamara Chişca-Doneva și Ion Guzun (judecători în demisie) de la CSJ pe motiv că nu au fost comise abateri disciplinare reținute prin raportul Inspecției judiciare, cu excepțiile de mai sus”, a dat citire deciziei membrul raportor Alexandru Postica.

Inspecția judiciară s-a autosesizat, la 3 august 2024, după ce ZdG a scris despre reacțiile publice privind deciziile CSJ.

Prim-ministrul Dorin Recean a spus atunci că ar fi situații de corupție și că deciziile ar fi fost luate în afara Curții Supreme de Justiție.

„Vreau să le spun la minoritatea coruptă din tagma judecătorilor că nu ne-ați surprins. (…) M-am uitat că acolo e un copy-paste și, de fapt, s-a încercat un efort de sfidare. N-o să reușiți. Noi vom continua să insistăm să avem o legislație care să permită auto-curățarea sistemului. M-am uitat și peste texte. O parte din ele înțeleg că au fost scrise în afara Curții. Vreau să îi atenționez pe cei care participă la astfel de efort că asta înseamnă perpetuarea corupției și fiecare din cei care au participat la aceste acțiuni vor răspunde conform legislației”, declară Dorin Recean.

Președinta Comisiei juridice, Olesea Stamate, a subliniat că aceste decizii au venit după ce a fost votată Legea privind Vetting-ul și cu scurt timp înainte ca judecătorii CSJ să decidă dacă rămân să treacă Vetting-ul sau își depun demisia. Pentru că, după Vetting, dacă nu îl treci, ești dat afară din sistem, inclusiv cu mai multe interdicții. O reacție a avut și Curtea Supremă de Justiție, care a atenționat că nu trebuie să reacționeze în acest fel clasa politică și că hotărârile Curții pot fi criticate sau analizate doar în lucrări științifice. 

„Va examina acele învinuiri legate de faptul că hotărârile respective au fost date concertat, au fost date cu influență, au fost date prin corupere, au fost scrise în afara Curții Supreme de Justiție, că aceste hotărâri vin să blocheze, să boicoteze reforma justiției, per general. Iată, toate aspectele respective sunt învinuiri foarte serioase, sunt învinuiri dure, care trebuie să fie investigate. Dacă ele se adeveresc în rezultatul investigațiilor efectuate, atunci cei vinovați trebuie să fie trași la răspundere în modul stabilit de lege. Eventual, dacă aceste învinuiri nu se adeveresc și nu este adevărat, atunci Consiliul Superior al Magistraturii, în viziunea mea, trebuie să iasă cu o reacție pentru ca să fie evitate pentru viitor asemenea declarații, pentru că ele vin să lovească în imaginea justiției.

Dar dacă asta este adevărat, avem o problemă serioasă, ea trebuie înlăturată, pentru că noi, în sistemul judecătoresc, nu ar trebui să avem judecători care dau hotărâri influențate, într-un mod sau altul. Noi, în sistemul judecătoresc, nu ar trebui să avem judecători care boicotează o reformă care vine să fortifice independența sistemului judecătoresc. La fel, noi, în sistemul judecătoresc, nu ar trebui să avem judecători care acceptă că hotărârile judecătorești să fie scrise undeva în afara instanței de judecată, pentru că astea sunt chestiuni care vin să lovească în statul de drept. Astea sunt acțiuni care, sub nicio formă, nu pot fi tolerate și ele trebuie pedepsite. Și, dacă o să se adeverească faptul ăsta, sunt sigur că se va interveni în modul prevăzut de lege”, a declarat atunci Sergiu Caraman la Podcast ZdCe.

Completul special al CSJ a dispus pe 1 august reevaluarea a 18 candidați la funcția de membru al CSM și a trei candidați la funcția de membru al CSP. Din complet au făcut parte, pe rând, judecătorii Tamara Chişca-Doneva, Mariana Pitic, Ion Guzun și Ion Malanciuc