Principală  —  IMPORTANTE   —   Premierul Dorin Recean, după ce…

Premierul Dorin Recean, după ce CSJ a decis reevaluarea a 21 de candidați la funcția de membru al CSM și CSP: „Cei care au participat la aceste acțiuni vor răspunde conform legislației”

Sursa foto: Guvernul R. Moldova

Prim-ministrul Dorin Recean a făcut primele declarații după ce completul de judecată special al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a anulat hotărârile Comisiei Pre-Vetting în privința a douăzeci și unu de candidați și a dispus reevaluarea acestora.

Premierul spune că nu l-au surprins deciziile luate și că acestea contribuie la perpetuarea corupției.

„Vreau să le spun la minoritatea coruptă din tagma judecătorilor că nu ne-ați surprins. (…) M-am uitat că acolo e un copy-paste și, de fapt, s-a încercat un efort de sfidare. N-o să reușiți. Noi vom continua să insistăm să avem o legislație care să permită auto-curățarea sistemului. M-am uitat și peste texte. O parte din ele înțeleg că au fost scrise în afara Curții. Vreau să îi atenționez pe cei care participă la astfel de efort că asta înseamnă perpetuarea corupției și fiecare din cei care au participat la aceste acțiuni vor răspunde conform legislației”, declară Dorin Recean.

Cu o reacție a venit și Olesea Stamate, președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, care consideră că deciziile sunt o „încercare a grupărilor corupte din sistem de a bloca evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor”, iar acestea au fost intenționat emise anume acum.

„Deciziile au fost emise, după mine, intenționat intr-un moment anume:
1. Imediat după votarea in parlament a legii vetting-ului
2. După ultima ședință plenara a Parlamentului, când Parlamentul intra în vacanță parlamentară
și 3. Probabil cel mai important – din momentul în care judecătorii rămași la CSJ au primit notificarea de la comisia vetting – din momentul căreia ei au 20 de zile la dispoziție sa decidă dacă merg la vetting sau demisionează. Or înainte de a-și depune cererile de demisie, au decis să dea un ultim mesaj, o ultimă încercare de a sabota reforma”, susține Stamate.

Totodată, aceasta a afirmat că a examinat o parte din decizii, iar în multe din ele a găsit un „abuz clar, o incălcare evidentă a normelor legale.”

„Cu atât mai clară este intenția de a sabota, când vedem ca toate deciziile au fost anulate. Deci nu s-a examinat temeinic, să se vadă dacă intr-adevăr unele merita a fi întoarse la evaluare sau nu. S-a mers pe principiul „după noi și potopul””, menționează Președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități.

Marți seara, 1 august, douăzeci și unu de hotărâri ale candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) au fost făcute publice, după ce completul de judecată special al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a anulat hotărârile Comisiei Pre-Vetting în privința celor douăzeci și unu de candidați și a dispus reevaluarea acestora.