Principală  —  IMPORTANTE   —   Turul doi al alegerilor pentru…

Turul doi al alegerilor pentru Primăria de la Bălți – SUSPENDAT. Curtea de Apel Bălți a menținut decizia instanței de fond privind excluderea Marinei Tauber din cursă

Cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți care urma să aibă loc duminică, 5 decembrie la Bălți, a fost suspendat.

O Hotărâre în acest sens a fost adoptată de către membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), în ședință extraordinară, duminică dimineața, 5 decembrie, la ora 6:20, cu 40 de minute înainte de deschiderea secțiilor de vot de la Bălți.

Decizia vine după mai multe ședințe de judecată care s-au desfășurat insclusiv pe parcursul ultimelor două nopți și în urma cărora Marina Tauber, unul dintre cei doi candidați care urmau să se dueleze în turul doi de la Bălți, a fost exclusă de Judecătoria Bălți din cursa electorală, iar Curtea de Apel a menținut decizia instanței de fond.

„Membrii CEC au constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat în circumscripția electorală municipală Bălți, în condițiile în care legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor  se organizează cu 2 candidaţi. Întruniți în ședință extraordinară, membrii Comisiei au decis să suspende desfășurarea turului doi al alegerilor în circumscripția electorală municipală Bălți, până deciziile instanțelor de fond și apel vor rămâne irevocabile. Reieșind din decizia adoptată, în această dimineață, de Comisie, cele 60 de secții de votare din circumscripția electorală municipală Bălți nr. 2 nu se vor deschide la data de 5 decembrie 2021, iar birourile electorale ale secțiilor de votare respective vor returna, dar nu mai târziu de ora 07.00 a zilei de 5 decembrie 2021, Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți nr. 2 toate documentele și materialele electorale, inclusiv buletinele de vot”, a menționat Angelica Caraman, președinta CEC.


Cronologia evenimentelor: Suspendarea turului II al alegerilor din Bălți

Miercuri, 1 decembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat, printr-o Hotărâre adoptată cu votul a șase membri, Judecătoriei Bălți scoaterea Marinei Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți. Decizia CEC a venit după ce Nicolai Grigorișin, candidatul independent care urma să se dueleze cu Tauber în turul doi pentru Primăria de la Bălți, a solicitat CEC-ului să verifice rapoartele de cheltuieli depuse de către Marina Tauber, acuzând mai multe nereguli. Astfel, prin Hotărârea adoptată, membrii CEC au constatat că Marina Tauber a utilizat în campania electorală fonduri financiare și materiale nedeclarate folosite pentru hrana simpatizanților și activiștilor care au susținut-o în campania pentru primul tur de scrutin, de cel puțin 34 260 de lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei. DETALII AICI

Joi, 2 decembrie, Judecătoria Bălți stabilește pentru vineri ședință de judecată pentru examinarea solicitării înaintate de Comisia Electorală Centrală (CEC) cu privire la excluderea Marinei Tauber din cursa pentru Primăria Bălți.

Vineri, 3 decembrie, după o ședință care a început la Judecătoria Bălți la ora 11:00 și care a durat mai bine de 15 ore, sămbătă, 4 decembrie, la ora 4:00 instanța anunță o întrerupere până la ora 8:00.

Sâmbătă, 4 decembrie, la ora 8:00 ședința de judecată a fost reluată, iar cu mici pauze, în jurul orei 11:45 magistrata Natalia Costaș anunță că instanța admite solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) și obligă Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale municipale Bălți să emită hotărârea cu privire la anularea înregistrării concurentului electoral al Partidului Politic „Șor” Marina Tauber, candidata pentru funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale noi din 21 noiembrie curent și turul doi din 5 decembrie.

După decizia Judecătoriei Bălți, atât reprezentanții CEC cât și cei de la CECE Bălți expediază către Curtea de Apel Bălți câte o solicitare prin care cer instanței de apel să explice termenul de executare a deciziei Judecătoriei Bălți privind excluderea candidatei „Șor” Marina Tauber din cursa electorală.

Sâmbătă, 4 decembrie, la ora 17:00 începe ședința de la Curtea de Apel Bălți. Ședința de acolo este întreruptă după ce avocații Marinei Tauber solicită strămutarea examinării cauzei de la Curtea de Apel Bălți la o altă instanță egală în grad. La ora 22:00 CSJ a început examinarea cererii de strămutare, iar după două ore o respinge.

Duminică, 5 decembrie, ora 3:00, dosarul ajunge din nou la Curtea de Apel Bălți, iar după mai bine de 10 ore de ședință, în jurul orei 6:00, instanța de apel decide asupra menținerii deciziei primei instanțe.

Duminică, 5 decembrie, ora 6:20, Comisia Electorală Centrală decide suspendarea celui de-al doilea tur de scrutin în care Marina Tauber, candidata Partidului Șor, și Nicolai Grigorișin, candidat independent, urmau să se dueleze pentru Primăria Bălți. DETALII AICI

Pentru alegerea primarului municipiului Bălți CEC a tipărit 102 105 buletine de vot pe care apar numele celor doi contracandidați.

Cei doi candidați Marina Tauber și Nicolai Grigorișin au ajuns în turul doi al alegerilor locale noi de la Bălți, după ce la scrutinul din 21 noiembrie curent au obținut cele mai multe voturi.

Marina Tauber, Partidul Politic „Șor” – 15 918 de voturi (47,93%)
Nicolai Grigorișin, candidat independent – 6 951 (20,93%)

Citește și: Marina Tauber, în conferință de presă: „Stimați bălțeni, mâine aveți de ales între Marina Tauber și Nicolai Grigorișin, alte posibilități nu sunt. Buletinele de vot sunt deja tipărite”