Principală  —  IMPORTANTE   —   Motivele pentru care CEC a…

Motivele pentru care CEC a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber, candidata Partidului ȘOR, din cursa electorală pentru Primăria Bălți

Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat, printr-o Hotărâre adoptată la 1 decembrie, Judecătoriei Bălți scoaterea Marinei Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Decizia CEC vine după ce Nicolai Grigorișin, candidatul independent care urmează să se dueleze cu Tauber în turul doi pentru Primăria de la Bălți, a solicitat CEC-ului să verifice rapoartele de cheltuieli depuse de către Marina Tauber, acuzând mai multe nereguli.

Astfel, prin hotărârea adoptată, membrii CEC au constatat că Marina Tauber a utilizat în campania electorală fonduri financiare și materiale nedeclarate folosite pentru hrana simpatizanților și activiștilor care au susținut-o în campania pentru primul tur de scrutin, de cel puțin 34 260 de lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei.

Potrivit raportului prezentat de către vicepreședintele CEC, Pavel Postică, candidata Partidului ȘOR, Marina Tauber, a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului ȘOR pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

„În perioada 25 octombrie – 21 noiembrie 2021, agentul economic S.R.L. „Credem-Eco” a prestat servicii  de alimentație (catering) pentru voluntarii, simpatizanții și membrii Partidului Politic „Şor” cazați în tabăra de odihnă din municipiul  Bălţi „Dumbrava Albă – Camping” S.R.L., care au desfășurat activități de agitație electorală în această perioadă în susținerea doamnei  Marina Tauber – candidatul la funcția de primar al municipiului Bălți din partea Partidului Politic ”Șor” la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021”. Din datele acumulate, precum şi din declarațiile directorului S.R.L. „Credem-Eco” şi ale administratorului departamentului catering, reiese că achitarea se efectua în numerar de către activistul Partidului Politic „Şor”. Sumele achitate de reprezentanții Partidului Politic „Şor”, conform meniului comandat şi duplicatelor bonurilor fiscale eliberate în perioada 25 octombrie – 21 noiembrie 2021 de către S.R.L. „Credem-Eco” pentru serviciile prestate, sunt în mărime de 152 mii lei”, se menționează în raportul CEC.

În replică, Marina Tauber a declarat că raportul prezentat de către vicepreședintele CEC reprezintă o „aberație” și că nu o cunoaște personal pe Svetlana Popan, cea care, potrivit CEC, a efectuat plata pentru cazarea activiștilor și susținătorilor candidatului Partidului ȘOR la tabăra Dumbrava Albă.

Concurentul electoral mai susține că toate cheltuielile pentru publicitate pe rețelele de socializare și la televiziune au fost efectuate din contul bancar cu mențiunea „Fond electoral”, în conformitate cu legislația Republicii Moldova, în baza contractelor și planurilor media, fiind reflectate în rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală pentru campania electorală aferentă turului I al alegerilor locale noi din 21 noiembrie 2021”, se arată în Hotărâre.

Ulterior, CEC cu votul a șase membri a adoptat proiectul Hotărârii prin care a solicitat Judecătoriei Bălți scoaterea din cursa electorală a candidatei Marina Tauber pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Pentru motivele arătate și în temeiul art. 18 alin. (2), art. 22 alin. (2) lit. e), art. 41, art. 43 și art. 75 alin.(5) lit. a) din Codul electoral nr. 1381/1997 și în conformitate cu Regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale ale concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2704/2019, cu modificările ulterioare, Comisia Electorală Centrală hotărăşte:

  1.  Se ia act de sesizările privind finanțarea campaniei electorale a Partidului Politic „Șor” în cadrul alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din data de 21 noiembrie 2021.
  2.  Se constată folosirea de către concurentul electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic „Șor”, a fondurilor financiare și materiale nedeclarate la alegerile locale noi în circumscripția electorală municipală  Bălți nr. 2 de cel puțin 34260,00 lei, iar în consecință depășirea plafonului maxim stabilit cu cel puțin 9514, 80 lei. 
  3.  Se solicită Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic „Șor” la funcția de primar al municipiului Bălți, și se transmit instanței materialele ce au stat la baza adoptării prezentei hotărâri.
  4.  Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și poate fi contestată în decurs de 3 zile calendaristice de la data adoptării, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău)”, se menționează în Hotărârea CEC.

Decizia finală urmează să fie luată de către instanța de fond de la Bălți. Deocamdată, până la publicarea acestui articol, nu a fost programată nicio ședință de judecată în acest sens.

Anterior, CEC a emis o hotărâre cu privire la controlul reflectării veniturilor și cheltuielilor concurentului electoral Partidul Politic „Șor” în campania electorală pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie, pentru perioada de până la 19 noiembrie curent. Partidul Politic „Șor” a fost atenționat despre necesitatea respectării art. 52 alin. (10) din Codul electoral la contractarea serviciilor de confecționare, plasare, distribuire și achitare a publicității electorale.

Totodată, concurentul electoral Partidul Politic „Șor” a fost obligat să prezinte, în termen de 24 de ore, până la 21 noiembrie, ora 17:00, raportul privind finanțarea campaniei electorale pentru perioada 30 octombrie – 5 noiembrie 2021 corectat. A fost aplicată sancțiunea sub formă de avertisment concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru neraportarea donației materiale sub formă de locațiune a spațiilor publicitare în valoare de 9 049 lei.

Marina Tauber, candidata Partidului Politic „Șor”, a câștigat primul tur al alegerilor pentru funcția de primar al mun. Bălți. Tauber a obținut 47,93% din voturile valabil exprimate. Detalii aici

Datele preliminare publicate de CEC arată că Marina Tauber a obținut 47,93% (15 918 voturi), în timp ce Nicolai Grigorișin a acumulat 20,93% (6 951 de voturi). Turul doi ar urma să se desfășoare pe 5 decembrie.