Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce urmează după excluderea Marinei…

Ce urmează după excluderea Marinei Tauber, candidata Partidului ȘOR, din cursa pentru Primăria Bălți

După decizia Judecătoriei Bălți de sâmbătă, 4 decembrie, care a dispus excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți, Consiliul Electorala al Circumscripției Electorale Municipale Bălți (CECEM) urmează să se întrunească în ședință și să adopte o hotărâre în acest sens.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă reprezentanții Comisiei Electorale Centrale ne-au comunicat că, în scurt timp, membrii CECEM Bălți urmează să se întrunească în ședință și să adopte o Hotărâre privind scoaterea Marinei Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Se va convoca CECEM Bălți și va adopta decizia. CECEM Bălți au fost obligați să execute Hotărârea instanței”, a declarat Rodica Sîrbu, purtătoarea de cuvânt a CEC.

La 4 decembrie, ZdG a discutat cu reprezentanții CEC și i-a întrebat ce se întâmplă cu turul doi al alegerilor de la Bălți în cazul în care instanța de judecată decide scoaterea Marinei Tauber din cursa electorală pentru Primăria Bălți. Atunci, responsabilii din cadrul CEC ne-au comunicat că „în cazul în care instanța de judecată decide să excludă un candidat din cursa pentru funcția de primar al municipiului Bălți tot magistrații ar urma să dea și soluția pentru modul în care va fi organizat turul doi al alegerilor”.

Judecătoria Bălți a decis sâmbătă, 4 decembrie, scoaterea Marinei Tauber din cursa pentru Primăria Bălți. Decizia a fost pronunțată de către magistrata Natalia Costaș. Avocații Marinei Tauber au anunțat că vor contesta decizia la Curtea de Apel (CA) Bălți. Detalii aici

La 1 decembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat, printr-o Hotărâre, Judecătoriei Bălți scoaterea Marinei Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Decizia CEC vine după ce Nicolai Grigorișin, candidatul independent care urmează să se dueleze cu Tauber în turul doi pentru Primăria de la Bălți, a solicitat CEC-ului să verifice rapoartele de cheltuieli depuse de către Marina Tauber, acuzând mai multe nereguli.

Astfel, prin hotărârea adoptată, membrii CEC au constatat că Marina Tauber a utilizat în campania electorală fonduri financiare și materiale nedeclarate folosite pentru hrana simpatizanților și activiștilor care au susținut-o în campania pentru primul tur de scrutin, de cel puțin 34 260 de lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei.

Citiți și: Motivele pentru care CEC a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber, candidata Partidului ȘOR, din cursa electorală pentru Primăria Bălți

La 2 decembrie, Marina Tauber a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC privind excluderea sa din cursa electorală. CA Chișinău a declarat inadmisibilă cererea depusă de Marina Tauber.

Marina Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, a câștigat primul tur al alegerilor pentru funcția de primar al mun. Bălți. Tauber a obținut 47,93% din voturile valabil exprimate. Detalii aici Datele preliminare publicate de CEC arată că Marina Tauber a obținut 47,93% (15 918 voturi), în timp ce Nicolai Grigorișin a acumulat 20,93% (6 951 de voturi). Turul doi ar urma să se desfășoare pe 5 decembrie.