Trei membri ai Consiliului INJ, revocați după solicitarea ministrei Justiției

Trei membri ai Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ) au fost revocați de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în ședința de astăzi, 23 iulie, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a solitat CSM-ul să demonstreze că poate „curăța sistemul judecătoresc”.

„Solicitarea mea vine în contextul în care Consiliului Superior al Magistraturii i-a fost acordată repetat din partea prim-ministrului și ministrului Justiției mandatul și responsabilitatea serioasă de a curăța sistemul judecătoresc. Este foarte important ca Consiliul să demonstreze că el poate să facă acest lucru”, a declarat ministra Justiției, Olesea Stamate.

Aceasta a motivat demararea „curățării sistemului” de la INJ prin faptul că asupra instituției care pregătește judecători și procurori planează „suspiciuni serioase de integritate”.

Stamate a enunțat numele a șase membri ai Consiliului INJ printre cei „asupra cărora planează suspiciunile de integritate” și „despre care au scris jurnaliștii de investigație”: procurorii Igor Popa și Ruslan Popov, și judecătorii Mariana Pitic, Oxana Robu, Viorica Mihăilă și Ghenadie Pavliuc.

Membrii CSM au replicat că pot să se pronunțe doar în privința judecătorilor.

Ministra a invocat drept temei pentru demiterea membrilor prevederea din Legea cu privire la Institutul Național al Justiției care stipulează că „membrul Consiliului poate fi revocat de către autoritatea care l-a desemnat în cazul existenţei circumstanţelor care exclud posibilitatea executării mandatului”. Acesta a precizat că „circumstanţe care exclud posibilitatea executării mandatului” reprezintă anume „suspiciunile de integritate”.

După deliberare, CSM a decis revocarea din componența Consiliului INJ a magistraților Mariana Pitic, Ghenadie Pavlic și Viorica Mihăilă.

Hotărârea CSM poate fi comtestată în instanța de apel în termen de 30 de zile.

Mariana Pitic face justiție din 2003, iar în 2016 a ajuns magistrată la Curtea Supremă de Justiție.

Despre Mariana Pitic, ZdG a scris în 2016 că nu indică, în ulti­mele sale decla­ra­ţii cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate, ave­rea soţu­lui său, un pros­per om de afa­ceri, care deţine, inclu­siv, un imo­bil de lux într-o subu­r­bie din Chi­şi­nău. Tot atunci, scriam că magistrata conduce un Porsche Cayenne care costă, la mâna a doua, peste un milion de lei. Pitic a indicat în actul de avere că a cumpărat mașina în stare „avariabilă” cu 11 mii de lei, în urma vânzării automobilului BMX 5, tot avariat, dar și un teren. Ulterior publicării articolului, fosta Comisie Națională de Integritate a inițiat o investigație privind even­tu­ala încăl­care a regi­mu­lui juri­dic al decla­ră­rii veni­tu­ri­lor şi pro­pri­e­tă­ţii pen­tru anul 2015 admis de către Mari­ana Pitic. La scurt timp, CNI a clasat cauza pe motivul lipsei încălcării intenționate. Despre Porsche-ul de lux, cumpărat cu doar 11 mii de lei, Mariana Pitic le-a spus membrilor CNI că „dreptul la negocierea contractelor civile reprezintă un drept fundamental în domeniul dreptului contractelor”.

Ghenadie Pavliuc are o carieră în sistem de 15 ani. Acesta este vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana). În prezent, acesta este înlăturat din funcția administrativă, după ce a fost vizat într-o notă informativă a magistratului Mihai Murguleț.

În ultimii ani, Ghenadie Pavliuc a participat la examinarea mai multor dosare de rezonanţă. Deciziile pe care le-a luat acesta au provocat mai multe controverse şi i-au adus acuzaţii despre executarea unor comenzi politice.

Acesta este judecătorul care în mai 2015 i-a aplicat lui Ilan Şor un mandat de arest la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv în regim de penitenciar. Peste trei săptămâni, l-a eliberat şi din arestul la domiciliu. În octombrie 2015, la solicitarea procurorilor, l-a trimis după gratii pe Vlad Filat, iar o lună mai târziu, l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, condamnat în România la 4 ani de închisoare cu executare. 

Viorica Mihăilă activează în sistemul judecătoresc din 1993, roba de magistrat aceasta a îmbrăcat-o însă în 2002, odată cu numirea la Judecătoria Botanica. Din 2017, dânsa este judecătoare la Curtea de Apel Chișinău.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Mam uitat la ochii celor 3 Judecatori si mam inplut de groaza si frica de ale lor priviri. Toti ca unul au priviri de Banditi, si urate. doamne sa te fereasca sa cazi pe mae lor. Ei trebuie imediat de pus sub acuzare penala si acverele arestate sa dovedeasca cum au agonisit acele proprietati, bunuri si bijurerii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *