Principală  —  IMPORTANTE   —   Tatăl lui Valeriu Boboc, despre…

Tatăl lui Valeriu Boboc, despre hotărârea CtEDO: „Este o decizie corectă”. Ce spune PG despre hotărârea CtEDO în cazul tânărului omorât la protestele din 7 aprilie 2009

Victor Boboc, tatăl tânărului ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, a declarat pentru Ziarul de Gardă că hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), prin care R. Moldova a fost condamnată în dosarul lui Valeriu Boboc, este o „decizie corectă”.

Până în prezent, „statul nu a întreprins nimic pentru a elucida evenimentele din 7 aprilie”, afirmă tatăl lui Valeriu Boboc, într-o discuție cu ZdG.

Tatăl lui Valeriu Boboc

„Este important că s-a luat o decizie și a fost condamnat statul, care până astăzi nu a întreprins nimic ca să elucideze evenimentele din 7 aprilie, și mai ales cazul nostru – omorul lui Valeriu. Nu au fost luate măsurile necesare nici de organele de drept, nici de procuratură. Eu cred că este o decizie foarte corectă a Curții Europene prin care a fost condamnat statul. Eu sper că pe viitor vor fi luate alte măsuri de către organele competente, procuratura se va autosesiza și se va investiga în continuare dosarul 7 aprilie. Nu este vorba doar de cazul nostru. Sunt mai multe cazuri legate de 7 aprilie (…). Ar trebui ca după decizia CtEDO să se autosesizeze procuratura și să înceapă să investigheze detaliat evenimentele din 7 aprilie, cazurile legate nu doar de omorul lui Valeriu, dar și a altor tineri care așa și nu s-au mai elucidat, despre dosarele penale în privința unor factori de decizie. Referitor la factorii de decizie, dosarul în privința unui oarecare viceministru Zubic a fost clasat, dar nu este corect. Trebuie să fie luate anumite decizii în privința acestor persoane care au fost vinovate pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 aprilie”, a declarat Victor Boboc.

Valeriu Pleșca, unul din avocații care a reprezentat familia Boboc la CtEDO, susține că decizia Curții ar putea duce la revizuirea unor dosare penale.

„După ce va intra în vigoare hotărârea Curții, cred că va urma revizuirea anumitor proceduri la nivel național. Pentru că, după cum a constatat și Curtea, ceea ce am invocat și noi în plângeri și în observații, familia Boboc a fost lăsată doar într-o singură cauză penală să participe, în celelalte dosare investigate fiind exclusă, iar ele au fost cinci la număr”, a punctat Pleșca pentru ZdG.

Cât despre prejudiciul acordat, avocatul a precizat că „e clar că el nu apreciază viața omului. Noi am solicitat și prejudiciu material invocat, dar acesta nu a fost luat în considerație”, a punctat apărătorul.

Pentru a afla dacă PG va revizui procedurile penale în dosarul Boboc după decizia CtEDO, ZdG a solicitat o reacție de la procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a PG, care a menționat faptul că în momentul în care hotărârea CtEDO va intra în vigoare se va decide asupra procedurilor de regres în dosarul Boboc.

„Actualmente, Procuratura nu a luat cunoștință cu decizia CtEDO. În momentul când decizia va intra în vigoare, atunci vom decide asupra procedurilor de regres (…). Pe dosarul Boboc este recunoscut vinovat de decesul său – Ion Perju. În privința acestuia este decizie definitivă și irevocabilă de condamnare. Conform procedurii, ar urma sa se facă acțiunea de regres în privința lui Ion Perju.

Marți, 7 iunie, CtEDO a condamnat R. Moldova în dosarul lui Valeriu Boboc, tânărul ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în timpul protestelor din Piața Marii Adunări Naționale. Astfel, statul trebuie să achite familiei tânărului ucis în 2009 – 50 de mii de euro drept prejudiciu moral și suma de 7 mii de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Potrivit decizie, CtEDO a constatat încălcarea articolul 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului – dreptul la viață.

Detalii despre dosarul lui Valeriu Boboc

Dosarul morții lui Valeriu Boboc a ajuns la CtEDO în 2017, după ce familia acestuia a epuizat toate căile naționale de atac. În februarie 2018, instanța de la Strasbourg a cerut autorităților din R. Moldova explicații privind circumstanțele morții lui Valeriu Boboc.

Singura persoană recunoscută vinovată de moartea tânărului și condamnată în acest sens este fostul polițist Ion Perju. În 2009 acesta era inspector al Poliţiei Criminale şi a fost acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc. Deși a fost condamnat la zece ani de închisoare, acesta nu a ajuns însă după gratii. 

Deşi Ion Perju a insistat că nu el este cel care l-a lovit pe Valeriu Boboc, o expertiză tehnică a secvenţelor video efectuată în 2010 de Departamentul Investigaţii Computerizate şi Examinarea Probelor din SUA a demonstrat contrariul. Specialiştii au constatat că Ion Perju apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aplicându-i lui Valeriu Boboc lovitura care, potrivit procurorilor, i-ar fi fost fatală.

CtEDO a condamnat R. Moldova în dosarul lui Valeriu Boboc. Statul trebuie să achite familiei tânărului ucis în aprilie 2009 – 50 de mii de euro drept prejudiciu moral și 7 mii de euro cu titlu de costuri și cheltuieli