Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Stamate, despre reforma CSJ și…

Stamate, despre reforma CSJ și modificările legislative privind alegerea procurorului general

captură video TV8.md

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a anunțat că din toamnă va începe evaluarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ), iar în prezent sunt elaborate modificări la legislație care vizează, inclusiv, excluderea criteriului de cinci ani vechime în muncă în structurile procuraturii pentru candidatul la funcția de procuror general.

Declarațiile au fost făcute de ministră la 9 august, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” la TV8.

Potrivit acesteia, reforma CSJ presupune reducerea numărului de judecători și a mandatului acestora. Ar urma să fie creată o comisie independentă care va evalua averea și interesele judecătorilor, dar și activitatea lor profesională. Astfel, la începutul anului 2020 Curtea Supremă de Justiție ar putea avea o altă componență.

Comisia de evaluare va fi compusă din experți, inclusiv din afara țării, și va evalua, se asemenea, șefii Procuraturii Generale și ai Procuraturii Anticorupție.

Olesea Stamate a declarat că reforma justiției necesită timp, iar în prezent se intervine acolo unde este „cel mai acut”. Potrivit ministrei, lucrurile în justiție se vor mișca când va exista o procuratură funcțională, acesta fiind motivul pentru care se fac modificări la legislație în partea ce se referă la alegerea procurorului general.

”Noi vrem să facem în așa fel ca procurorul general să fie ales într-un mod care să excludă orice influență a politicului și să ne asigurăm ca acest candidat este unul integru, profesionist și curajos”, a spus Stamate.

Acesta s-a referit la proiectul de lege votat deja în prima lectură de deputați, care presupune eliminarea condiției de cinci ani vechime în muncă în sistemul procuraturii pentru pretendenții la șefia PG. Totodată, ministra a declarat că probabil se va renunța la ideea unui candidat la funcția de procuror general cu o altă cetățenie decât cea a R. Moldova.