Stamate, despre reforma CSJ și modificările legislative privind alegerea procurorului general

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a anunțat că din toamnă va începe evaluarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ), iar în prezent sunt elaborate modificări la legislație care vizează, inclusiv, excluderea criteriului de cinci ani vechime în muncă în structurile procuraturii pentru candidatul la funcția de procuror general.

Declarațiile au fost făcute de ministră la 9 august, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” la TV8.

Potrivit acesteia, reforma CSJ presupune reducerea numărului de judecători și a mandatului acestora. Ar urma să fie creată o comisie independentă care va evalua averea și interesele judecătorilor, dar și activitatea lor profesională. Astfel, la începutul anului 2020 Curtea Supremă de Justiție ar putea avea o altă componență.

Comisia de evaluare va fi compusă din experți, inclusiv din afara țării, și va evalua, se asemenea, șefii Procuraturii Generale și ai Procuraturii Anticorupție.

Olesea Stamate a declarat că reforma justiției necesită timp, iar în prezent se intervine acolo unde este „cel mai acut”. Potrivit ministrei, lucrurile în justiție se vor mișca când va exista o procuratură funcțională, acesta fiind motivul pentru care se fac modificări la legislație în partea ce se referă la alegerea procurorului general.

”Noi vrem să facem în așa fel ca procurorul general să fie ales într-un mod care să excludă orice influență a politicului și să ne asigurăm ca acest candidat este unul integru, profesionist și curajos”, a spus Stamate.

Acesta s-a referit la proiectul de lege votat deja în prima lectură de deputați, care presupune eliminarea condiției de cinci ani vechime în muncă în sistemul procuraturii pentru pretendenții la șefia PG. Totodată, ministra a declarat că probabil se va renunța la ideea unui candidat la funcția de procuror general cu o altă cetățenie decât cea a R. Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *