Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția PG cu privire la…

Reacția PG cu privire la „pretinse măsuri speciale de investigații realizate în privința judecătorilor CC: „Autorii acuzațiilor vor fi invitați la Procuratură”

Responsabilii de la Procuratura Generală susțin că au luat act de recentele postări ale unor politicieni pe rețelele de socializare prin care semnalează „pretinse măsuri speciale de investigații realizate în privința judecătorilor Curții Constituționale” și vin cu o reacție în acest sens. În acest context, „PG susține că nu a inițiat nicio măsură specială de investigații în privința judecătorilor CC, dar și că autorii acestor acuzații grave vor fi invitați la Procuratură pentru a prezenta dovezi în susținerea celor afirmate”.

Nota emisă de Procuratura Generală:

„Notăm că, Procuratura nu a inițiat vreun proces penal, nu a autorizat și nu a intervenit către judecătorul de instrucție pentru a fi autorizate, conform competenței, careva masuri speciale de investigații în privința judecătorilor Curții Constituționale. Totodată, din informațiile prezentate de MAI, SIS si CNA, nici aceste structuri nu au realizat astfel de măsuri.

Deoarece, până la moment, pe adresa instituției nu a parvenit vreo sesizare oficială în acest sens și pentru a clarifica situația, autorii acestor acuzații grave vor fi invitați la Procuratură pentru a prezenta dovezi în susținerea celor afirmate, nu înainte însă, de a li se explica, conform legii, despre răspunderea pe care o poartă în cazul denunțurilor false și calomnioase.

Pe această cale, ținem să atragem atenția asupra necesității asumării resposabilității pentru veridicitatea informațiilor diseminate, precum și procedurilor prevăzute de legislație cu privire la modul de sesizare a organelor de drept despre săvârșirea infractiunilor, prezentare a probelor și verificare a lor”.

Reacția PG vine după ce anterior, mai mulți deputați și politicieni au postat mesaje pe paginele lor de socializare în care afirmau că „în privința câtorva judecători ai Curții Constituționale ar fi realizate măsuri speciale de investigație”. 

„Din surse demne de încredere din interiorul organelor de drept, am aflat că de mai multe zile în privința câtorva judecători ai Curții Constituționale ar fi realizate măsuri speciale de investigație. Adică judecătorii sunt urmăriți vizual (filați) non-stop de angajați a două structuri de stat. Pentru a-i intimida, desigur”, a scris deputatul PAS Sergiu Litvinenco, pe 25 aprilie, în postarea sa pe Facebook.

„Primim informații de la organele de drept că Igor Dodon și complicii lui au pornit o adevărată vânătoare împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale. Mașinăria statului a fost pusă la lucru pentru a caută motive de a pune presiune pe judecători și pe membrii familiilor lor, în încercarea de a impune o decizie convenabilă socialiștilor pe cazul împrumutului rusesc”, a scris lidera PAS, Maia Sandu, duminică, 26 aprilie, pe pagina ei de Facebook.

Vladimir Țurcan a fost destituit la 23 aprilie din funcția de președinte al Curții Constituționale. În locul acestuia, pentru un termen de trei ani, a fost aleasă judecătoarea Domnica Manole. Decizia a fost luată în urma demersului din 21 aprilie 2020, semnat de către judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova.

Dl Vladimir Țurcan se destituie din funcția de Preşedinte al Curţii Constituţionale ca urmare a exprimării votului de neîncredere” – este precizat în hotărârea luată de CC la 23 aprilie.

Tot pe 23 aprilie, după destituirea lui Vladimir Țurcan și numirea Domnicăi Manole în funcția de președinte al CC, Curtea Constituțională (CC) a admis cererea deputatului Grupului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, și a suspendat Acordul dintre R. Moldova și Federația Rusă cu privire la acordarea unui credit în sumă de 200 milioane de euro. Acord, care tot joi, 23 aprilie, cu câteva ore înainte de schimbările de la CC, a fost ratificat în Parlamentul de la Chișinău.  Deputații din opoziție au criticat dur prevederile acordului și au cerut renegocierea împrumutului rusesc.