Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorul general confirmă că Plahotniuc…

Procurorul general confirmă că Plahotniuc a devenit cetățean al Turciei

Ex-liderul Partidului Democraților din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, anchetat în dosarul „furtului miliardului” din sistemul financiar-bancar moldovenesc deține cetățenie turcă. Asta spune procurorul general Alexandr Stoianoglo la aproape 2 luni de le primele zvonuri cum că Plahotniuc a devenit cetățean al Turciei, țară în care a ajuns după ce a plecat din SUA, în august 2020.

„Noi încercăm să identificăm metode pentru ca Plahotniuc să fie tras la răspundere. Dacă noi vom duce la capăt acest dosar, nu excludem că acest caz va fi transmis în Turcia, ca organele de acolo să-l examineze”, a spus Alexandr Stoianoglo în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8.

Întrebat pe ce nume a obținut pașaportul, procurorul a spus că „cel mai probabil a primit actele pe numele său”.

Într-un briefing din 1 decembrie procurorul general spunea că nu se știe unde se află la acel moment Plahotniuc, dar că instituția a transmis mai multe solicitări de identificare a lui Plahotniuc în „multe colțuri ale lumii”.

„Domnul Plahotniuc este o persoană cheie în privința căreia noi investigăm dosarul „furtului miliardului”. Avem multe comisii rogatorii. Expedieri în multe colțuri ale lumii. Nu știm unde se află în timpul actual, dar noi ne-am adresat în câteva state pentru căutarea și identificarea locului domnului Plahotniuc. În unele cazuri avem răspunsuri negative, în unele cazuri nu avem răspunsuri”, a spus procurorul șef.

Fostul lider al PDM, pe numele căruia instanțele naționale au emis un mandat de arestare (în lipsă), ar fi părăsit orașul Miami din SUA la sfârșitul lunii august curentconstata la 28 septembrie ZdG.

Conform datelor deschise ale organelor pentru securitate internă ale SUA, unde poate fi accesat și istoricul intrărilor și ieșirilor cetățenilor, Vladimir Plahotniuc a părăsit orașul Miami la 28 august curent.

Ziarul de Gardă a verificat istoricul călătoriilor lui Vladimir Plahotniuc după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a scris pe pagina sa de Facebook că Plahotniuc ar fi plecat în Turcia.

Istoricul călătoriilor mai arată că, anterior, Plahotniuc a intrat pe teritoriul SUA la 15 iunie, ca urmare a schimbării puterii în țară.

Ulterior, Procuratura Generală anunță ca procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat cererea prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PDM pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.

La 16 noiembrie curent Procuratura anunța că nu se mai află în Turcia din 4 octombrie curent.