Principală  —  IMPORTANTE   —   Procuratura Generală i-a pierdut urma…

Procuratura Generală i-a pierdut urma lui Plahotniuc: „Nu știm unde se află, dar am trimis solicitări în multe colțuri ale lumii”

Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) nu cunosc unde se află la moment ex-liderul Partidului Democraților din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, anchetat în dosarul „furtului miliardului” din sistemul financiar-bancar moldovenesc.

În cadrul unei conferințe de presă, șeful PG Alexandr Stoianoglo a spus că instituția a transmis mai multe solicitări de identificare a lui Plahotniuc în „multe colțuri ale lumii”.

„Domnul Plahotniuc este o persoană cheie în privința căreia noi investigăm dosarul „furtului miliardului”. Avem multe comisii rogatorii. Expedieri în multe colțuri ale lumii. Nu știm unde se află în timpul actual, dar noi ne-am adresat în câteva state pentru căutarea și identificarea locului domnului Plahotniuc. În unele cazuri avem răspunsuri negative, în unele cazuri nu avem răspunsuri”, a spus procurorul șef.

Stoianoglo spune că anul viitor va fi „unul determinant pentru investigarea acestui dosar penal”.

Procurorul mai spune că autoritățile examinează, inclusiv, modificarea legislației astfel încât să fie posibilă extrădarea celor anchetați.

„Oamenii care sunt în căutare, trebuie să-i găsim și să îi extrădăm în țară. Căutăm astfel de soluții, inclusiv prin modificarea legislației din prezent”, a adăugat Alexandr Stoianoglo.

Fostul lider al PDM, pe numele căruia instanțele naționale au emis un mandat de arestare (în lipsă), ar fi părăsit orașul Miami din SUA la sfârșitul lunii august curentconstata la 28 septembrie ZdG.

Conform datelor deschise ale organelor pentru securitate internă ale SUA, unde poate fi accesat și istoricul intrărilor și ieșirilor cetățenilor, Vladimir Plahotniuc a părăsit orașul Miami la 28 august curent.

Ziarul de Gardă a verificat istoricul călătoriilor lui Vladimir Plahotniuc după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a scris pe pagina sa de Facebook că Plahotniuc ar fi plecat în Turcia.

Istoricul călătoriilor mai arată că, anterior, Plahotniuc a intrat pe teritoriul SUA la 15 iunie, ca urmare a schimbării puterii în țară.

Ulterior, Procuratura Generală anunță ca procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat cererea prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PDM pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.

La 16 noiembrie curent Procuratura anunța că nu se mai află în Turcia din 4 octombrie curent.