Procurorul care a cerut mandat de arest pentru Andrei Braguța a contestat demiterea sa. Ce decizie a luat CSP?

Consiliul Superior al Procurorilor a respins contestația procurorului Ivan Filimon împotriva deciziei Colegiului de disciplina și etică prin care a fost demis din funcția de procuror, ca urmare a gestionării defectuoase a dosarului lui Andrei Braguța. Procurorul poate să atace decizia Consiliului în instanța de judecată. 

Colegiul Disciplinar a luat decizia de a-l demite pe Ivan Filimon la 21 decembrie 2017, din cauza erorilor pe care acesta le-a comis în gestionarea dosarului lui Andrei Braguța, tânărul care a decedat, în luna august, în custodia statului, după ce procurorul Filimon  a cerut mandat de 30 de zile de arest pentru acesta, acuzându-l că a lovit un polițist. Nu se cunosc motivele exacte și încălcările imputate procurorului Ivan Filimon pentru care a fost luată această decizie pentru că hotărârea Colegiului Disciplinar nu a fost încă făcută publică.

Vineri, 19 ianuarie 2018, Filimon a contestat hotărârea luată de Colegiu, dar Consiliul Superior al Procurorilor a decis respingerea ei. Astfel, demiterea lui Ivan Filimon a devenit oficială. Acesta poate însă contestat hotărârile luate în interiorul procuraturii în instanța de judecată, la Curtea Supremă de Justiție.

Filimon era procuror din 2012, după ce a absolvit Institutul Național al Justiției cu media 8.98. În scurta sa carieră de acuzator de stat, Filimon a lucrat la Procuratura Buiucani, apoi la Procuratura Ungheni, ulterior ajungând la Oficiul Ciocana din cadrul Procuraturii Chișinău. În 2014, cu prilejul aniversării a XXII-a de la formarea Procuraturii R. Moldova,împreună cu alți colegi, Filimon, activând la Procuratura Ungheni, era decorat cu diplomă de onoare de gradul III. Un an mai târziu, a primit calificativul „atestat” după ce i-au fost verificate cunoștințele teoretice și practice, primind gradul de clasificare ordinar, jurist de rangul II.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Grișa

  E devreme de făcut concluzia! este urmărire penală care trebuie să se ocupe de așa cazuri. Cei care se fac vinovați – să răspundă conform legii!

 2. Andrei

  La noi toti cei care incalca cumva legea apoi fac cite un pas din asta, ca ulterior sa aiba scuza ca cica sunt persecutati politic. Tara de afiristi.

 3. Sisssssss

  Cei ce sunt vinovați in acest caz mai de vrem sau mai tirziu isi vor primi pedeapsa lafel cum si acest tinar decedat.

 4. Dorian

  Mi-i jale ca s-a ajuns la o tragedie din cauza unora care nu si-au exercitat corespunzator atributiile. Dar detest faptul ca s-au gasit politicieni ca Maia Sandu sa-si faca PR politic in baza unei tragedii.

 5. Rustin

  Una e bine că funcționează legea și de dreptatea, dar să nu fie exagerat ca oameni nevinovați să fie trași la răspundere din cauza unui dment drogat..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *