Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorii reținuți într-un dosar cu…

Procurorii reținuți într-un dosar cu mită de zeci de mii de euro au fost puși oficial sub învinuire

Procurorii Roman Clim și Eugen Tifoi, reținuți într-un dosar cu mită de zeci de mii de euro, au fost puși oficial sub învinuire.

Procuratura Anticorupţie a înaintat învinuirea, sub aspectul comiterii infracţiunii de corupere pasivă, săvârşită în proporţii deosebit de mari, în privinţa celor cinci persoane, reţinute ieri, 17 ianuarie, pentru 72 de ore.

Conform unor surse, cei doi procurori reținuți ar fi: procurorul Roman Clim și procurorul Eugen Tifoi, ambii din Oficiul Ciocana al Procuraturii mun. Chișinău.

Roman Clim a fost numit în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana, pe data de 28 decembrie 2016. Acesta este feciorul lui Eugen Clim, judecător la Curtea de Apel Chișinău și soțul Olesei Clim, șefa direcției juridice de la MoldatsaPotrivit declarației de venituri și interese personale, Clim declară pentru anul 2016 un salariu de 89.503 lei. Procurorul mai spune că a primit și 236.848  de lei de la înstrăinarea unui autoturism, precum și 846 de roni, alocație pentru întreținerea copilului, venită din România.

Roman și Olesea Clim

Familia Clim mai indică în declarație un apartament cu suprafața de 105 m.p. și două autoturisme: Skoda  (an. fab. 2009) în valoare de 186 640 Lei, cumpărată în anul 2014; Hunday (an. fab. 2015) în valoare de 490 000 Lei, cumpărat în anul 2016.

Eugen Tifoi a fost numit în funcția de procuror în Procuratura sectorului Ciocana, municipiul Chișinău, printr-un Ordin al Procurorului General al R. Moldova nr. 1226-p din 06 decembrie 2005.  În declarația sa pentru anul 2016, procurorul indică un venit  de 131 de mii de lei din salariu. Soția sa, angajată la Cadastru a avut un venit salarial de 22 de mii de lei. Totodată, în declarația din 2015, procurorul susține că părinții i-au donat 42 de mii de lei, iar în 2016, a primit o donație de 80 de mii de lei. Eugen Tifoi declară două apartamente, unul cu suprafața de 47 m.p.,  cumpărat în 2002 și altul de 93 m.p., achiziționat în urma unui contract de investiții semnat în 2011. Procurorul deține și două autoturisme: Toyota Prius (fabricată în 2008 cu o valoare de doar 20 de mii de lei) și un Renault Megane fabricat în 2010 și cumpărat în 2016. În 2016, procurorul a vândut un alt automobil, Renault Scenic, fabricat în 2005, cu doar 23,5 mii de lei.

Procuratura Anticorupţie anunță că a depus la judecătorul de instrucţie demersuri privind aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv pentru 30 de zile în privinţa a patru învinuiţi. În privinţa celui de-al cincilea învinuit, care deţine funcţia de ofiţer de urmărire penală la IP Ciocana, va fi aplicată o altă măsură preventivă, non-privativă de libertate. Demersurile privind aplicarea măsurii preventive vor fi examinate pe parcursul zilei de astăzi, 18 ianuarie, de către judecătoria mun.Chişinău, sediul Buiucani.

„Concomitent, în cadrul acţiunilor de urmărire penală a fost stabilită suma exactă care a fost primită de către învinuiţi de la gestionarii firmei, cercetaţi pentru evaziune fiscală, aceasta fiind cifrată la 6 000 dolari SUA şi 70 000 euro. Anume pentru această sumă, procurorii şi ofiţerii de urmărire penală urmau să le înceteze dosarul şi să-i scoată pe cei trei afacerişti de sub urmărire penală.

După primirea unei părţi din suma pretinsă, procurorii de comun acord cu poliţiştii au „aranjat” eliberarea celor trei oameni de afaceri din „arest preventiv” – „sub control judiciar” şi le-a returnat o parte din obiectele şi actele ridicate în timpul percheziţiei.

Ulterior, urmare a faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracţiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii în comun cu poliţiştii le-au recomandat celor trei să recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate în fals în acte”, găsim într-un comunicat de presă emis de Procuratura Generală.

Urmărirea penală pe acest caz continuă în vederea identificării şi tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate în această schemă ilegală, care au avut roluri în procesul de pretindere, acceptare şi primire a banilor.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de comiterea coruperii pasive, în proporţii deosebit de mari, învinuiţii riscă de la 7 până la 15 ani închisoare.