Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorii, judecătorii și (ex)miniștrii din…

Procurorii, judecătorii și (ex)miniștrii din cauza cărora R. Moldova a pierdut la CtEDO

Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului” a făcut publică Lista persoanelor responsabile de condamnarea R. Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) în anul 2016, din cauza cărora bugetul de stat s-a golit cu aproximativ 6 milioane de lei.

Printre persoanele care se fac vinotate de faptul că statul a fost condamnat la CtEDO sunt mai mulți funcționari publici, (ex)miniștri, procurori și judecători, precum și Dorin Chirtoacă, actualul primar al capitalei șiNicolae Tomofti, fostul președinte al R. Moldova, pentru o decizie luată în perioada în care activa la CSJ.

– Dorin Chirtoacă (Primăria municipiului Chișinău);
– Nicolae Timofti, Tamara Chișcă-Doneva, Tatiana Răducanu, Iulia Sîrcu, Svetlana Novac, Valentina Clevadî, Nicolae Clima, Constantin Gurschi, Nicolae Gordila, Mihail Macar, Ghenadie Nicolaev, Ion Muruianu, Natalia Moldovanu, Valentin Barba, Ion Vîlcov, Iurie Şumcov, Anastasia Pascari, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru, Nina Cernat, Iuliana Oprea, Ion Corolevschi (Curtea Supremă de Justiție);
– Ruslan Dodica (Procuratura municipiului Chișinău);
– Adela Andronic (Judecătoria Centru);
– Vlad Guzic (Procuratura municipiului Chișinău);
– Mihail Manoli (Ministerul Finanţelor);
– Nicolae Chitoroagă, Maxim Gropa (procuror în Secţia conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi SV);
– Sergiu Canțer, Iurie Ghervas (Procuratura sect. Buiucani mun. Chișinău);
– Viorel Pușcaș (Judecătoria Bălți);
– Vera Toma, Valentina Tripăduș, Eduard Rățoi (Curtea de Apel Bălți);
– Gheorghe Balan, Svetlana Garștea-Bria, Radu Țurcanu (Judecătoria Botanica);
– Anatolie Țurcan, Gheorghe Stratan, Iurie Melinteanu, Vasile Grib, Gheorghe Stratan, Tudor Micu, Ludmila Popova, Lidia Bulgac, Victor Pruteanu, Nelea Budăi, Ala Nogai (Curtea de Apel Chișinău);
– Miron Gagauz (ex-director la Î.S. „Calea Ferată din Moldova”);
– Vasile Ursu (ex-ministru la Ministerul Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor);
– Mihai Drosu, Victor Rățoi, Ion Morozan, Victor Boico, Natalia Simciuc  (Judecătoria Buiucani);
– Mihai Antonov, Grigore Druguș, Elisei Secrieru (Curtea de Apel Bender);
– Ion Raropu (Judecătoria Călărași);
– Vasile Moroșan, Mihail Ivanov (Procuratura Anticorupție);
– Dionis Panov, Ghenadie Lîsîi, Eugenia Conoval, Iurie Melinteanu, Iurie Iordan, Xenofon Ulianovschi (Curtea de Apel);
– Andrei Stratan (Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene).

Conform informației publicate pe site-ul Curții, în anul 2016, Curtea a emis 23 de hotărâri în privința R. Moldova, care au costat bugetul de stat 187.407 de euro. Curtea a constatat încălcarea următoarelor articole din Convenție: Articolul 3 – Interzicerea torturii (11 cauze); Articolul 5 – Dreptul la libertate și la siguranță (5 cauze); Articolul 6 – Dreptul la un proces echitabil (6 cauze); Articolul 8 – Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie (2 cauze); Articolul 9 – Libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie (1 cauză); Articolul 13 – Dreptul la un remediu efectiv (5 cauze); Articolul 1 din Protocolul nr. 1 din Convenție – Protecția proprietății (5 cauze). În două cauze în privința Republicii Moldova, nu a fost constatată nicio violare a Convenției, fiind constatată responsabilitatea Federației Ruse.

Totodată, în 2016 Curtea Europeană a făcut publice 25 de Decizii, 7 dintre care au fost scoase de pe rol ca urmare a încheierii tranzacțiilor amiabile dintre Guvernul RM cu reclamanții și 3 ca urmare a recunoașterii de către Curte a declarațiilor unilaterale înaintate de Guvern. Pentru aceste 10 cauze, Guvernul a acordat în total suma de 49.400 de euro, iar Primăria Chișinău 41.000 de euro, pentru acoperirea oricăror prejudicii suportate de către reclamanți. În total, din bugetul de stat s-au achitat aproximativ 285 de mii de euro, echivalentul a aproximativ 6 milioane de lei.