Principală  —  IMPORTANTE   —   Procuratura Generală se adresează Comisiei…

Procuratura Generală se adresează Comisiei de la Veneția și Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni, în contextul modificării Legii cu privire la Procuratură

Procuratura Generală (PG) se adresează Comisiei de la Veneția și Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Asociației Internaționale a Procurorilor și corpului diplomatic acreditat în R. Moldova solicitându-le punctul de vedere în contextul modificării Legii cu privire la Procuratură. Anunțul a fost făcut de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, joi, 19 august, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui Stoianoglo, scopul proiectului cu privire la modificarea Legii Procuraturii, care se referă, în principal, la introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), este „demisia cu orice preț a procurorului general”.

„Parlamentul a examinat și votat în primă lectură proiecte de legi, scopul cărora este înlăturarea cu orice preț din funcție a Procurorului General. Este grav că aceste proiecte au fost elaborate, promovate și adoptate cu încălcarea tuturor procedurilor și regulilor, fără avizul Guvernului, a CSP, a Procuraturii Generale, altor instituții de stat, concluziile cărora poartă caracter obligatoriu. În graba lor, autorii acestor inițiative legislative au considerat irelevant de a solicita și opinia forului internațional de specialitate, cum este Comisia de la Veneția, Consiliul Europei – expertiza cărora este determinantă la adoptarea unor legi atât de importante. Constatăm, cu dezamăgire că, scopul acestor modificări nu are nimic în comun cu consolidarea capacităților instituționale, eficientizarea activității, restabilirea legalității și ordinii de drept în stat. Este absolut evident că prin aceste modificări guvernarea introduce mecanisme și pârghii care i-ar permite subordonarea Procuraturii și influențarea politică a deciziilor procesuale. O atare presiune asupra Procuraturii este inadmisibilă, întrucât contravine statutului Procuraturii în oricare stat democratic. În aceste condiții, chiar dacă autorii proiectelor consideră acest lucru de prisos, Procuratura consideră necesar și insistă pe opinia forului internațional. Prin urmare, Procuratura se adresează Comisiei de la Veneția, Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Asociației Internaționale a Procurorilor și corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova solicitându-le punctul de vedere în contextul modificărilor adoptate în regim alert de majoritatea parlamentară, care vin să submineze independența procurorilor în avantajul factorului politic”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Miercuri, 18 august, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că modificările la Legea cu privire la Procuratură, care se referă, în principal, la introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), vor fi aprobate marți, 24 august, în lectura a doua, lectură finală.

Principala modificare aprobată la Legea cu privire la Procuratură se referă la introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Procuratura Generală (PG) a avizat negativ și proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. Potrivit PG, „autorii de fapt urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru eliberarea din funcție înainte de termen a procurorului general”.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic „ȘOR” anunță că a înregistrat miercuri, 18 august, o inițiativă legislativă pentru a introduce modificări în Constituția R. Moldova și care presupune ca procurorul general să fie ales de către cetățeni. Anunțul a fost făcut de către deputatul Partidului „ȘOR” , Denis Ulanov, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui Ulanov, inițiativa legislativă propusă „reprezintă o soluție pentru asigurarea independenței reale a Procuraturii față de politic și responsabilitatea față de popor”. 

În context, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vasile Bolea, a declarat că modificările propuse de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la Legea Procuraturii ar putea fi declarate neconstituționale. Potrivit lui Vasile Bolea, proiectul cu privire la modificarea Legii Procuraturii „este crud”.

Miercuri, 18 august, la Parlament au avut loc consultări publice pe marginea modificărilor operate la Legea cu privire la Procuratură.