Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ PG a avizat negativ…

DOC PG a avizat negativ și proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură: „autorii urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru eliberarea din funcție înainte de termen a procurorului general”

Procuratura Generală (PG) a avizat negativ și proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. Potrivit PG, „autorii de fapt urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru eliberarea din funcție înainte de termen a procurorului general”.

Considerăm că proiectul nr. 181 nu ia în considerație standardele și recomandările europene pentru instaurarea ordinii de drept și încearcă a legifera ingerințe la independența Procuraturii și procurorilor, care nicidecum nu poate fi acceptată.

Optăm pentru reforme realizate într-un cadru de legalitate, cu asigurarea principiului separării puterilor în stat, bazat pe dialog corect și respect reciproc, astfel încât societatea să aibă încrederea că toate măsurile întreprinse au obiective de bună-credință.

Avizăm negativ proiectul pentru modificarea unor acte normative, în partea reglementărilor care vizează modificarea Legii cu privire la Procuratură acesta urmând a fi revizuit și reconceptualizat cu luarea în considerație a recomandărilor formulate”, anunță Procuratura Generală.

Constatăm imposibilitatea organizării și desfășurării Adunării Generale a Procurorilor în noile condiții propuse de proiect.

Proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, inițiat de deputați PAS, a fost susținut vineri, 13 august de majoritatea parlamentară. Proiectul a fost votat în prima lectură.