Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministrul Justiției susține că modificarea…

Ministrul Justiției susține că modificarea legii cu privire la Procuratură nu se amână, iar marți legea va fi votată în lectură finală: „Vom analiza propunerile obiective, inclusiv cele ale procuraturii”. Ce spune despre avizul negativ dat de PG

Foto: ZdG

Modificările la Legea cu privire la Procuratură, care se referă, în principal, la introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), vor fi aprobate marți, 24 august, în lectura a doua, lectură finală. Asta susține ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a menționat că „nu a fost surprins” de avizul negativ al Procuraturii Generale (PG) asupra proiectului de modificare a Legii Procuraturii.


În contextul audierilor publice pe marginea proiectului de modificare a Legii cu privire la Procuratură desfășurate miercuri, 18 august, la Parlament, ministrul Justiției susține că „toate amendamentele – propunerile obiective, înaintate la proiect, vor fi analizate” de autorii documentului până la ședința Parlamentului, atunci când modificările vor fi aprobate în lectură finală.

„Adoptarea acestui proiect, în lectură finală, a fost programată pentru ziua de marți, în cadrul ședinței Parlamentului de marți. La această etapă suntem la pregătirea pentru lectura a doua. La ședința Comisiei juridice vom analiza toate amendamentele formulate astăzi și în următoarele zile, inclusiv cele propuse de procuratură”, a menționat Sergiu Litvinenco.

În legătură cu faptul că Procuratura Generală (PG) a avizat negativ proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, ministrul Justiției susține că „nu este surprins” și acuză că instituția „nu este obiectivă”.

„Nu m-a mirat acest aviz negativ, mă mira dacă PG susținea aceste amendamente. Din păcate, opinia lor este în sensul în care nimic nu trebuie schimbat. Acest lucru, pe mine personal, mă lasă să cred ca PG nu este obiectivă în propunerile sale. Propunerile obiective le vom analiza, iar acelea prin care PG spune că totul este bine, le vom trece cu vederea”, a mai menționat ministrul.

Procuratura Generală (PG) a avizat negativ și proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. Potrivit PG, „autorii de fapt urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru eliberarea din funcție înainte de termen a procurorului general”.

„Considerăm că proiectul nr. 181 nu ia în considerație standardele și recomandările europene pentru instaurarea ordinii de drept și încearcă a legifera ingerințe la independența Procuraturii și procurorilor, care nicidecum nu poate fi acceptată.

Optăm pentru reforme realizate într-un cadru de legalitate, cu asigurarea principiului separării puterilor în stat, bazat pe dialog corect și respect reciproc, astfel încât societatea să aibă încrederea că toate măsurile întreprinse au obiective de bună-credință”, se menționează în avizul PG.

Miercuri, 18 august, la Parlament au avut loc consultări publice pe marginea modificărilor operate la Legea cu privire la Procuratură.