Principală  —  IMPORTANTE   —   Președintele interimar al CSM spune…

Președintele interimar al CSM spune că Viorica Puica merită promovată la CSM, iar Asociația Judecătorilor se alătură apelului ONG-urilor și o susține pe magistrată

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anatol Pahopol, afirmă că nu există obstacole pentru ca Viorica Puica să fie numită judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Totodată, într-o declarație, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova (AJM) menționează că se alătură apelului public lansat de organizațiile societății civile în susținerea Vioricăi Puica.

„Candidatura a fost studiată amănunțit, nu știu de ce Parlamentul nu o promovează. Ca președinte interimar al CSM, poziția mea nu poate fi diferită de hotărârea pe care am emis-o, consider că dânsa merită să fie promovată, fiindcă are o experiență imensă. E integră, independentă, reproșuri sau obiecții în adresa ei nu am auzit. Candidatura e foarte bună”, a precizat Pahopol pentru ZdG.

Totuși, CSM nu poate obliga Legislativul să aprobe numirea ei. Pahopol a adăugat că „nu putem să revenim la această chestiune, e voința parlamentului. Urmează să studiem situația creată, nu văd obstacole de numire a doamnei Puica în funcție”.

„Conştientizând că independenţa justiţiei nu este un privilegiu în interesul judecătorilor, ci o premisă a statului de drept şi o garanţie fundamentală atât sub aspect individual, cât şi sub aspect instituțional”, AJM anunță că se solidarizează cu apelul ONG-urilor pentru susținerea judecătoarei Viorica Puica la accederea în funcția de judecător la CSJ.

„Reieterăm că separația și colaborarea puterilor reprezintă piatra de temelie a oricărei societăți democratice. Aceasta presupune o delimitare clară a competențelor și obligațiilor în condițiile respectului reciproc și lipsa oricăror ingerințe la adresa independenței justiției. Menţinerea principiului de autonomie judecătorească consacrat de Constituție și legile de organizare a puterii judecătorești este un obiectiv esențial pentru o funcţionare performantă într-o societate guvernată și o garanție a independenţei autorităţii judecătoreşti.

Din aceste considerente, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova cheamă toate instituțiile statului să depună eforturi consolidate pentru valorificarea independenței puterii judecătorești, determinând astfel încrederea societății în justiție”, transmite AJM.

Anterior, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, socialistul Vasile Bolea, a argumentat pentru ZdG că solicitarea de a exclude a doua oară subiectul de pe ordinea de zi a fost înaintată „pentru definitivarea proiectului, pentru a putea obține mai multe informații referitoare la judecătoare”. 

La 9 iunie, CSM a hotărât să o propună pe Viorica Puica plenului Parlamentului pentru a fi numită în funcția de judecătoare a CSJ. Ea a fost singura candidată selectată.

La 15 iulie, membrii PSRM din Comisia juridică, numiri şi imunităţi au votat „împotriva” numirii magistratei Viorica Puică în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Socialistul Grigore Novac a argumentat atunci pentru ZdG că nu poate susține o persoană „pe care nu o cunosc bine din punct de vedere profesionist. Materialele care au apărut prin presă mă fac să mă abțin de la susținerea persoanei date”.

Parlamentul a exclus, pentru a doua oară, luni, 20 iulie, în cadrul ultimei ședințe din sesiunea primăvară-vară, proiectul de hotărâre privind numirea judecătoarei Viorica Puica la CSJ de pe ordinea de zi. Și în ședința Parlamentului din 16 iulie, subiectul privind numirea Vioricăi Puica la CSJ a fost exclus de pe ordinea de zi. Atunci, Zinaida Greceanîi a menționat că subiectul va fi examinat la ședința următoare.

Contactată de ZdG, ea a spus că se abține să comenteze situația creată.

Viorica Puica este judecătoare din 2002 și activează la Judecătoria sect. Botanica din Chişinău. Ea a candidat și anterior la funcția de judecător al CSJ.

În 2007, Viorica Puica a fost desemnată cel mai bun judecător din R. Moldova.

Judecătoarea a avut anterior mai multe discursuri critice privind sistemul judecătoresc din R. Moldova.

Citiți aici un interviu acordat pentru ZdG în noiembrie 2019: „Judecătorii sunt puternici prin statutul lor și nu au nevoie de relații cu politicienii sau cu oameni de afaceri ca să devină puternici”