Principală  —  IMPORTANTE   —   Viorica Puica, judecătoarea recuzată anterior…

Viorica Puica, judecătoarea recuzată anterior din dosarul Dodon vs. Băsescu, ar putea să nu mai ajungă la CSJ

Judecătoarea Viorica Puica ar putea să nu mai fie numită la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), întrucât Parlamentul nu poate fi obligat să aprobe proiectul de hotărâre în acest sens.

„Nu poți obliga a doua oară Parlamentul, nu este așa procedură. Parlamentul poate adopta hotărâri de respingere a candidaturii propuse de CSM, doar că aceasta trebuie să fie prin hotărâre aprobată de Legislativ, în conformitate cu prevederile legale, dar eu nu am văzut o astfel de hotărâre. Ori nu se include pe ordinea de zi și se restituie, nu pot să vă spun care ar urma să fie procedura”, a declarat membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), raportul subiectului, Dorel Musteață, pentru ZdG, adăugând că dacă deputații nu aprobă numirea judecătoarei, aceasta nu mai ajunge la CSJ, iar asemenea cazuri au mai fost.

Totodată, el a precizat că Legislativul are la dispoziție 30 de zile de la parvenirea dosarului pentru a face solicitări de informații, „să fie prezentată informația necesară și să se expună”.

Anterior, Bolea a argumentat pentru ZdG că solicitarea de a exclude a doua oară subiectul de pe ordinea de zi a fost înaintată „pentru definitivarea proiectului, pentru a putea obține mai multe informații referitoare la judecătoare”. Copia hotărârii CSM a fost expediată Legislativului la 24 iunie și înregistrată la Secretariatul Parlamentului la 2 iulie.

Radio Europa Liberă amintește că, în 2017, când, aflat la început de mandat, președintele Igor Dodon i-a anulat cetățenia moldovenească fostului președinte român Traian Băsescu, Viorica Puica i s-a opus. Băsescu atacase în justiția moldoveană decretul lui Dodon, iar Puica a fost cea care a suspendat retragerea de cetățenie cât timp avea să se examineze cauza. Ulterior, a fost recuzată, iar Băsescu a pierdut procesul. 

„S-a dispus suspendarea decretului președintelui R. Moldova privind retragerea cetățeniei, ca măsură de asigurare a acțiunii, până la examinarea fondului cauzei. Argumentele au fost similare altor cazuri examinate după procedura contenciosului administrativ. Făcând uz de standardul de probă pentru asigurarea acțiunii – presupunere rezonabilă, măsura se aplicase în scopul prevenirii unui prejudiciu iminent”, afirma ea într-un interviu acordat pentru ZdG în noiembrie 2019.

Parlamentul a exclus, pentru a doua oară, luni, 20 iulie, în cadrul ultimei ședințe din sesiunea primăvară-vară, la propunerea președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, proiectul de hotărâre privind numirea judecătoarei Viorica Puica la CSJ de pe ordinea de zi.

La 15 iulie, membrii PSRM din Comisia juridică, numiri şi imunităţi au votat „împotriva” numirii magistratei Viorica Puică în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Socialistul Grigore Novac a argumentat atunci pentru ZdG că nu poate susține o persoană „pe care nu o cunosc bine din punct de vedere profesionist. Materialele care au apărut prin presă mă fac să mă abțin de la susținerea persoanei date”.

La 9 iunie, CSM a hotărât să o propună pe Viorica Puica plenului Parlamentului pentru a fi numită în funcția de judecătoare a CSJ. Ea a fost singura candidată selectată.

„Trebuie să depunem efort, să punem diligența necesară ca să restabilim prestigiul Curții, să unificăm practica judiciară, să îmbunătățim calitatea actului justiției. Cred că activitatea mea de peste 17 ani în funcția de judecător, vizitele de studiu, experiența de lector universitare, formator al INJ, toate capacitățile mele intelectuale mă va ajuta să ating scopul propus”, a declarat ea atunci pentru ZdG.

Viorica Puica este judecătoare din 2002 și activează la Judecătoria sect. Botanica din Chişinău. Ea a candidat și anterior la funcția de judecător al CSJ.

În 2007, Viorica Puica a fost desemnată cel mai bun judecător din R. Moldova.

Judecătoarea a avut anterior mai multe discursuri critice privind sistemul judecătoresc din R. Moldova.

Mai multe ONG-uri susțin că judecătoarea „se bucură de o reputație ireproșabilă în sistemul judecătoresc și este cunoscută drept o persoană cu o integritate incontestabilă și profesionalism desăvârșit”.

Citiți aici un interviu acordat pentru ZdG în noiembrie 2019: „Judecătorii sunt puternici prin statutul lor și nu au nevoie de relații cu politicienii sau cu oameni de afaceri ca să devină puternici”