Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Donații de zeci de mii…

Donații de zeci de mii de euro, apartamente noi și automobile. Ce achiziții au făcut în 2023 fruntașii MAN angajați la primăria Chișinău 

Colaj ZdG

Creat în decembrie 2022, cu adresa juridică în locuința soților Ceban din sectorul Buiucani al capitalei, partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condus de edilul, Ion Ceban, are în calitate de membri zeci de angajați din cadrul primăriei Chișinău și din subdiviziunile acesteia. 

Ziarul de Gardă le-a verificat averile și vă prezintă fruntașii MAN, conectați la banii publici, care pe parcursul anului 2023 și-au cumpărat apartamente, automobile și spații comerciale sau au raportat recompense, indemnizații și donații de zeci de mii de euro.

Pretorii cu automobile noi 

Vadim Hîncu. Foto: chisinaucentru.md

Vadim Hîncu, pretorul sectorului Centru al municipiului Chișinău, membru al echipei MAN, declară că în 2023 a ridicat un salariu total în sumă de 238 de mii de lei sau 20 de mii de lei lunar. Anul trecut acesta a vândut un automobil BMW X5, fabricat în 2015, cu 500 de mii de lei și a procurat un alt BMW X5, fabricat în 2020, pentru care a scos din buzunare 700 de mii de lei. 

În 2022, an în care s-a ales cu fotoliul de pretor, Hîncu și-a procurat o motocicletă Honda Goldwing, pentru care a scos din buzunar 120 de mii de lei. Din 2020, familia pretorului locuiește într-un apartament cu o suprafață de 109 metri pătrați, a cărui valoare indicată este de 60 de mii de euro. 

Vasile Moroi. Foto: alternativa.eu

Vasile Moroi, pretor al sectorului Buiucani, s-a ales în 2023 cu un automobil Renault Espace, fabricat în 2019, cu o valoare declarată de 18.550 de euro. El susține că automobilul i-a fost oferit în baza unor contracte translative de posesie şi de folosinţă. În declarațiile de avere și interese personale pretorul declară că și casa în care locuiește nu îi aparține, ci i-a fost transmisă conform unor „înțelegeri verbale” de către socrii lui. 

Anul trecut, pretorul a ridicat de la municipalitate un salariu total în sumă de 243 de mii de lei sau 20 de mii de lei lunar. 

Două mașini noi „parcate” în declarația pentru anul 2023

Ion Burdiumov. Foto: Facebook

Ion Burdiumov, șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare din cadrul Consiliului municipal Chișinău (DGLCA), și membru al Consiliului Național MAN, declară că în 2023 a ridicat un salariu total de 276 de mii de lei sau 23 de mii de lei lunar, și 36 mii de lei de la Întreprinderea municipală Primtrans. 

La capitolul venituri, Burdiumov declară dividende în sumă de 420 de mii de lei de la firma „Gazoduct-GTN” SRL, care din 2020 o are în calitate de fondatoare pe soția acestuia, Cristina Burdiumov. Firma figurează într-o investigație a Ziarului de Gardă

În 2021, ZdG a scris că, în ultimii ani, operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale SRL „Chișinău-Gaz”, cea mai importantă subdiviziune a SA „Moldovagaz”, a acumulat venituri modeste, din cauza activităților auxiliare nereglementate. Deși întreprinderea are capacitate deplină de execuție, având birou de proiectare și secție de montare, lucrările care ar trebui efectuate în exclusivitate de SRL „Chișinău-Gaz”, conform reglementărilor stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, au ajuns să fie efectuate de agenți economici privați, printre care și  „Gazoduct-GTN” SRL. Mai mult, firme afiliate persoanelor care au deținut funcții de conducere în cadrul „Chișinău-Gaz” sau care au avut sau au legături directe cu cei din cadrul întreprinderii câștigă zeci de milioane de lei din realizarea proiectelor de montare a conductelor de gaze.

Alți 530 de mii de lei au fost obținuți de familia Burdiumov din vânzarea unui automobil Skoda, fabricată în 2019, și 55 de mii de lei de la un eveniment de familie. Conform datelor din declarația de avere și interese personale pentru 2022, automobilul vândut a fost obținut în 2020 în baza unor contracte translative de posesie şi de folosinţă. Tot în această declarație, Burdiumov indică un automobil Audi, fabricat în 2019 și obținut în 2019 în baza acelorași contracte. În declarația pentru anul 2023, Burdiumov trece automobilul ca fiind procurat în 2023 cu puțin peste 1 milion de lei. În 2024, Burdiumov a cumpărat o Skoda fabricată în 2023, a cărei valoare indicată este de 845 de mii de lei. 

A cumpărat spații comerciale de milioane 

Andrian Grigorițchi, șeful adjunct al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, și el membru în Consiliul Național MAN, a avut în 2023 un salariu total de 257 de mii de lei sau 21 de mii de lei lunar, donații de 100 de mii de lei din partea mamei lui la două evenimente de familie și 220 de mii de lei din vânzarea unui automobil. În 2022, familia Grigorițchi a primit donații la evenimente de familie în sumă de 130 de mii de lei. 

Andrian Grigorițchi. Foto: alternativa.eu

În 2023, familia Grigorițchi a intrat în posesia a 50,7% și, respectiv, 50% din două terenuri intravilane, pe care se află două spații comerciale. 

Andrian Grigorițchi a intrat în posesia a 50% dintr-un teren cu o suprafață de 20 de ari și o valoare indicată de 1,6 milioane de lei. Pe acest teren, declară Grigorițchi, se află un spațiu comercial cu o suprafață de 1121 metri pătrați. „Tranzacția a fost efectuată între rude de gradul I”, susține el. 

Iar soția lui a intrat în posesia a 50,7% dintr-un teren cu o suprafață de 9 ari, care a fost procurat, conform declarației de avere și interese personale depuse de funcționar, cu 542 de mii de lei. Pe teren se află un spațiu comercial cu o suprafață de 368 de metri pătrați, care ar valora 466 de mii de lei. 

Anul trecut, Grigorițchi a împrumutat de la socrul lui 700 de mii de lei pe care trebuie să-i întoarcă până în 2028.

Familia funcționarului locuiește într-o casă de locuit cu o suprafață de 183 de metri pătrați, din orașul Codru, donată în 2016 de socrii acestuia. 

Andrian Grigorițchi deține o cotă de 51% din firma Wall Coninvest&Co SRL, iar soția lui restul 49%. Firma este înregistrată în casa socrilor lui Grigorițchi din orașul Codru și are ca principal gen de activitate „construcţiile de clădiri şi (sau) construcţii inginereşti, instalaţii şi reţele tehnico-edilitare, reconstrucţiile, consolidările, restaurările”. 

Soția funcționarului deține și 50% din firma Consor&Com SRL, care are printre genurile de activitate „pregătirea terenurilor pentru construcție, utilarea clădirilor și închirierea echipamentelor pentru construcții cu personal de deservire aferent”. 

Donație de 19 mii de euro și drept de abitație într-un apartament 

Vladimir Mitru, consilierul primarului Ion Ceban, declară că în 2023 a ridicat de la primăria Chișinău un salariu total în sumă de 170 de mii de lei sau 14 mii de lei lunar. Anul trecut el a primit o donație în sumă de 19 mii de euro de la mama lui și 60 de mii de lei din locațiunea unui apartament. Imobilul a fost procurat în 1995 de părinții lui Mitru, el având ¼ cota parte din el. În mai 2007, apartamentul a fost pus sub sechestru. Ulterior, în noiembrie 2023, asupra bunului a fost aplicată interdicție. 

Vladimir Mitru. Foto: alternativa.eu

Din 2023, consilierul locuiește într-un apartament cu o suprafață de 85 metri pătrați, în baza unor acte translative de posesie şi de folosinţă.

Și anul 2022 a fost unul generos pentru consilierul lui Ceban. El declară o donație în sumă de 19 mii de euro din partea mamei lui, 300 de mii de lei de la o oarecare Natalia Ignatieva și 145 de mii de lei de la patru evenimente de familie. Ignatieva figurează în calitate de fondatoare a firmei „Electro Profesional” SRL.

Din 2018, Mitru conduce au automobil Skoda Superb fabricat în 2017, pentru care declară un preț de 25 de mii de euro. 

Remitențe de zeci de mii de lei și apartament nou de aproape 2 milioane de lei

Roman Vitiuc. Foto: Facebook

Roman Vitiuc, șeful Direcției generale economie, comerț și turism, a ridicat în 2023 de la CMC un salariu total de 278 de mii de lei sau 23 de mii de lei lunar și indemnizații în sumă de 211 de mii de lei de la Apă Canal, Parcul Urban de Autobuze și REI „Lumteh” și CNAS. 

El mai declară că pe parcursul anului trecut a primit de la rude remitențe în sumă de 10 mii de euro și 32 de mii de lei la un eveniment de familie. În 2022 el a primit remitențe de la rude în sumă de 10 mii de euro, 40 de mii de lei la un eveniment de familie și 1800 de dolari transfer PayPal. În 2022, Vitiuc și-a procurat un apartament cu o suprafață de 61 de metri pătrați pentru care a scos din buzunar aproape 1,7 milioane de lei.

Donații de zeci de mii de euro și apartament nou

Olesea Pșenițchi. Foto: Facebook

Olesea Pșenițchi, șefa Direcției generale finanțe a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), și membră a Comisiei de Cenzori MAN, a avut în 2023 un salariu anual în sumă de 306 mii de lei sau 25 de mii de lei lunar de la Consiliului și 141 mii de lei din partea primăriei Chișinău, în cadrul proiectului de dezvoltare durabilă a transportului public „MOVE IT LIKE Lublin”, finanțat de Uniunea Europeană. În 2023, ea a ridicat și indemnizații în sumă de 200 de mii de lei de la întreprinderile municipale Autosalubritate, Infocom, Piața Centrală și Parcul Urban de Autobuze. 

Anul trecut, Olesea Pșenițchi a primit o donație de 10 mii de euro din partea tatălui ei. Tot de la tatăl ei, și tot 10 mii de euro le-a primit în 2022, iar în 2021 valoarea donației din partea tatălui a fost de 18 mii de euro. 

În 2023, Pșenițchi și-a cumpărat un apartament cu o suprafață de 66 de metri pătrați, pe care-l trece în declarația de avere și interese personale cu prețul de aproape 1,3 milioane de lei. Tot anul trecut, ea a cumpărat o altă avere imobiliară cu o suprafață de 43 de metri pătrați, a cărei valoare indicată este de 410 de mii de lei. Ea deține și un apartament procurat în 2017 a cărui valoare indicată este de 350 de mii de lei. Pșenițchi deține și două terenuri agricole cu o suprafață totală de 1,8 ha, primite în donație în 2022.

Olesea Pșenițchi declară datorii în sumă de 940 de mii de lei, după ce a contractat două credite în 2022 și 2023. 

Mașină nouă și donație de 11 mii de euro 

Tatiana Oboroc, membră a Consiliului Național MAN, șefa Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, fosta șefă interimară a Direcției Educație Tineret și Sport a sectorului Buiucani, declară pentru 2023 un salariu total, de la cele două instituții, în sumă de 248 de mii de lei sau 20 de mii de lei lunar. Ea declară și o donație de 11 mii de euro. 

Tatiana Oboroc. Captura foto

Anul trecut, Oboroc și-a cumpărat un automobil Kia Sportage fabricat în 2023 pentru care a scos din buzunar aproape 22 de mii de euro. Ea raportează și datorii de 10,99 mii de euro după ce în 2023 a contractat un credit bancar scadent în 2028. 

Sute de mii de lei de la „Exclusiv Media” SRL

Grigore Bejenaru, consilier municipal din partea MAN, fost consilier PSRM, a ridicat în 2023 un salariu de 32 de mii de lei de la „Exclusiv Media” SRL, companie fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță și administrată de soția acestuia, Ludmila Furculiță. Tot de la „Exclusiv Media” SRL el declară venituri de 188 de mii de lei, iar soția lui 128 de mii de lei. 

Grigore Bejenaru și Ion Ceban. Foto: Facebook

Bejenaru mai declară 15 mii de lei salariu de la Direcția educație, tineret şi sport sectorul Ciocana și Direcția educație, tineret şi sport sectorul Buiucani, indemnizații în sumă de 129 de mii de lei de la primăria Chișinău și indemnizații în sumă de 48 de mii de lei de la Combinatul auto din Chișinău. 

Pentru 2023, Bejenaru declară și donații în sumă de 6,8 mii de euro. În 2022 acesta a declarat donații de 3,3 mii de euro. Anul trecut, consilierul a procurat un teren intravilan cu o suprafață de 8 ari a cărui valoare indicată este de 116 de mii de lei. 

Donații, recompense și indemnizații 

Alexandru Aghenie. Foto: socialistii.md

Alexandru Aghenie, vicepreședintele fracțiunii municipale a partidului MAN, administrator al publicației periodice „Socialiștii” SRL până în martie 2024, a ridicat, anul trecut, de la publicație un salariu total de 57 de mii de lei. Tot anul trecut el a primit donații în sumă de 58 de mii de lei, recompense în sumă de 12 mii de lei și indemnizații în sumă de 170 de mii de lei de la Primăria Chișinău și Combinatul auto Chișinău. 

În 2022, Aghenie a declarat donații de 1,7 mii de euro și 40 de mii de lei, indemnizații în sumă de 215 mii de lei de la Primăria Chișinău și recompense în sumă de 19 mii de lei. În 2022, familia Aghenie a procurat un automobil Peugeot, fabricat în același an, trecut în declarațiile de avere și interese personale cu valoare de 21,5 mii de euro. 

Donații de peste 10 mii de euro în ultimii doi ani

Olga Ursu. Foto: chisinau.md

Olga Ursu, viceprimară a municipiului Chișinău din iulie 2021, și ea membră a echipei MAN, a ridicat anul trecut un salariu total de 352 de mii de lei sau 29 de mii de lei lunar. Ea mai declară o dobândă de circa 38 de mii de lei obținută de la o bancă comercială și o indemnizație de 22 de mii de lei. Viceprimara declară că în 2023 a primit o donație în sumă de 5 mii de euro și 2 mii de euro de la două evenimente de familie. Urus a primit și în 2022 o donație de 4 mii de euro.

Din 2021, Olga Ursu locuiește într-un apartament de 96 de metri pătrați, a cărui valoare indicată este de 95 de mii de lei, și conduce un BMW X3 fabricat în 2012 și procurat în 2019 cu 380 de mii de lei. 

Natalia Ixari. Foto: Facebook

Natalia Ixari, consiliera primarului de Chișinău, Ion Ceban, parte a echipei MAN, a ridicat în 2023 un salariu total în sumă de 158 de mii de lei sau 13 mii de lei lunar. Ea declară și o donație de 5 mii de euro din partea tatălui și 2 mii de euro de la evenimente de familie. Și în 2022, Ixari a primit din partea tatălui o donație în sumă de 8 mii de euro și 1,5 mii de euro la un eveniment de familie, iar în 2021 ea declară că a primit, din partea cumnatei, bilete avia în sumă de 1,2 mii de euro. 

La capitolul bunuri imobiliare, familia consilierei declară că printr-un contract de donație s-a ales cu o casă de locuit în 2011, iar în 2018 a procurat un apartament cu o suprafață de 75 de metri pătrați, a cărui valoare indicată este de 552 de mii de lei. Din 2022, familia consilierei are în proprietate un automobil Mercedes GLK 250, a cărui valoare indicată este de 280 de mii de lei și un Renault Megan.