Principală  —  IMPORTANTE   —   Subiectul privind numirea Vioricăi Puica…

Subiectul privind numirea Vioricăi Puica la CSJ, lăsat pentru sesiunea următoare a Parlamentului. Cum argumentează Bolea și ce spune judecătoarea

Parlamentul a exclus luni, 20 iulie, la propunerea președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, proiectul de hotărâre privind numirea judecătoarei Viorica Puica la Curtea Supremă de Justiție de pe ordinea de zi.

Bolea a argumentat pentru ZdG că solicitarea a fost înaintată „pentru definitivarea proiectului, pentru a putea obține mai multe informații referitoare la judecătoare”.

Unii deputați din opoziție susțin că guvernarea își dorește doar judecători loiali.

„Persoanele oneste, competente și integre precum este Viorica Puica nu sunt dorite de actualul sistem politic mizerabil”, consideră deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Potrivit lui Sergiu Sîrbu, secretar al grupului parlamentar „Pro Moldova”, Parlamentul este obligat să o numească, fiind hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar tărăgănarea ar avea temei politic și ar putea fi un semnal că se dorește respingerea acesteia, situație în care CSM ar trebui să înainteze un demers repetat.

„Guvernarea vrea doar judecători loiali”, a comentat Sîrbu pentru ZdG.

Contactată de ZdG, Puica a declarat că se abține să discute despre acest subiect, adăugând că a fost anterior informată că urma să fie chemată la ședința plenară din această săptămână.

Legislativul a încheiat luni sesiunea primăvară-vară.

Și în ședința Parlamentului din 16 iulie, subiectul privind numirea Vioricăi Puica la CSJ a fost exclus de pe ordinea de zi. Atunci, Zinaida Greceanîi a menționat că subiectul va fi examinat la ședința următoare.

15 iulie, membrii PSRM din Comisia juridică, numiri şi imunităţi au votat „împotriva” numirii magistratei Viorica Puică în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Socialistul Grigore Novac a argumentat atunci pentru ZdG că nu poate susține o persoană „pe care nu o cunosc bine din punct de vedere profesionist. Materialele care au apărut prin presă mă fac să mă abțin de la susținerea persoanei date”.

La 9 iunie, CSM a hotărât să o propună pe Viorica Puica plenului Parlamentului pentru a fi numită în funcția de judecătoare a CSJ. Ea a fost singura candidată selectată.

„Trebuie să depunem efort, să punem diligența necesară ca să restabilim prestigiul Curții, să unificăm practica judiciară, să îmbunătățim calitatea actului justiției. Cred că activitatea mea de peste 17 ani în funcția de judecător, vizitele de studiu, experiența de lector universitare, formator al INJ, toate capacitățile mele intelectuale mă va ajuta să ating scopul propus”, a declarat ea atunci pentru ZdG.

Viorica Puica este judecătoare din 2002 și activează la Judecătoria sect. Botanica din Chişinău. Ea a candidat și anterior la funcția de judecător al CSJ.

În 2007, Viorica Puica a fost desemnată cel mai bun judecător din R. Moldova.

Judecătoarea a avut anterior mai multe discursuri critice privind sistemul judecătoresc din R. Moldova.

Citiți aici un interviu acordat pentru ZdG în noiembrie 2019: „Judecătorii sunt puternici prin statutul lor și nu au nevoie de relații cu politicienii sau cu oameni de afaceri ca să devină puternici”