Principală  —  IMPORTANTE   —   Proiectul privind numirea judecătoarei Viorica…

Proiectul privind numirea judecătoarei Viorica Puica la CSJ, exclus de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului

Proiectul de hotărâre privind numirea judecătoarei Viorica Puica la Curtea Supremă de Justiție a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului din 16 iulie.

Zinaida Greceanîi a menționat că subiectul va fi examinat la ședința de săptămâna viitoare.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco s-a declarat împotriva acestei decizii, apreciind calitățile judecătoarei.

Contactată de ZdG, Viorica Puica a refuzat să comenteze situația creată.

Ieri, 15 iulie, membrii PSRM din Comisia juridică, numiri şi imunităţi au votat „împotriva” numirii magistratei Viorica Puică în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

La 9 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât să o propună pe Viorica Puica plenului Parlamentului pentru a fi numită în funcția de judecătoare a CSJ. Ea a fost singura candidată selectată.

„Trebuie să depunem efort, să punem diligența necesară ca să restabilim prestigiul Curții, să unificăm practica judiciară, să îmbunătățim calitatea actului justiției. Cred că activitatea mea de peste 17 ani în funcția de judecător, vizitele de studiu, experiența de lector universitare, formator al INJ, toate capacitățile mele intelectuale mă va ajuta să ating scopul propus”, a declarat ea atunci pentru ZdG.

Viorica Puica este judecătoare din 2002 și activează la Judecătoria sect. Botanica din Chişinău. Ea a candidat și anterior la funcția de judecător al CSJ.

În 2007, Viorica Puica a fost desemnată cel mai bun judecător din R. Moldova.

Judecătoarea a avut anterior mai multe discursuri critice privind sistemul judecătoresc din R. Moldova.

Citiți aici un interviu acordat pentru ZdG în noiembrie 2019: „Judecătorii sunt puternici prin statutul lor și nu au nevoie de relații cu politicienii sau cu oameni de afaceri ca să devină puternici”