Proiectul privind numirea judecătoarei Viorica Puica la CSJ, exclus de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului
Proiectul de hotărâre privind numirea judecătoarei Viorica Puica la Curtea Supremă de Justiție a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului din 16 iulie.
Zinaida Greceanîi a menționat că subiectul va fi examinat la ședința de săptămâna viitoare.
Deputatul PAS Sergiu Litvinenco s-a declarat împotriva acestei decizii, apreciind calitățile judecătoarei.
Contactată de ZdG, Viorica Puica a refuzat să comenteze situația creată.
Ieri, 15 iulie, membrii PSRM din Comisia juridică, numiri şi imunităţi au votat „împotriva” numirii magistratei Viorica Puică în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
La 9 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât să o propună pe Viorica Puica plenului Parlamentului pentru a fi numită în funcția de judecătoare a CSJ. Ea a fost singura candidată selectată.
„Trebuie să depunem efort, să punem diligența necesară ca să restabilim prestigiul Curții, să unificăm practica judiciară, să îmbunătățim calitatea actului justiției. Cred că activitatea mea de peste 17 ani în funcția de judecător, vizitele de studiu, experiența de lector universitare, formator al INJ, toate capacitățile mele intelectuale mă va ajuta să ating scopul propus”, a declarat ea atunci pentru ZdG.
Viorica Puica este judecătoare din 2002 și activează la Judecătoria sect. Botanica din Chişinău. Ea a candidat și anterior la funcția de judecător al CSJ.
În 2007, Viorica Puica a fost desemnată cel mai bun judecător din R. Moldova.
Judecătoarea a avut anterior mai multe discursuri critice privind sistemul judecătoresc din R. Moldova.
Citiți aici un interviu acordat pentru ZdG în noiembrie 2019: „Judecătorii sunt puternici prin statutul lor și nu au nevoie de relații cu politicienii sau cu oameni de afaceri ca să devină puternici”
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.