Principală  —  IMPORTANTE   —   Socialiștii nu vor ca Viorica…

Socialiștii nu vor ca Viorica Puică să fie numită judecător la CSJ: membrii PSRM din Comisia juridică, numiri și imunități au votat împotrivă

Membrii socialiști din Comisia parlamentară „Comisia juridică, numiri şi imunităţi” au votat „împotriva” numirii magistratei Viorica Puică în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât marți, 9 iunie, să o propună pe Viorica Puica plenului Parlamentului pentru a fi numită în funcția de judecătoare a Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Ea a fost singura aleasă din cei șase candidați, după ce Ghenadie Pavliuc și-a retras candidatura.

Informația a fost făcută publică de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, membru al Comisiei parlamentară „Comisia juridică, numiri şi imunităţi”.

„PSRM votează în Comisia juridică ÎMPOTRIVA numirii Vioricăi Puică ca judecător la Curtea Supremă de Justiție. Una dintre cele mai oneste și competente judecătoare din această țară. E clar de ce – socialiștii au nevoie de oameni docili și cu probleme serioase. Pentru că aceste persoane execută nestingherit ordinele ilegale venite de la Dodon și alții ca el. Persoanele integre sunt incompatibile cu ce vrea Dodon să construiască în această țară”, a susținut Litvinenco.

Contactat de Ziarul de Gardă, deputatul socialist Grigore Novac a susținut că a votat împotrivă din motiv că nu poate susține o persoană pe care nu o cunoaște bine din punct de vedere profesionist„.

Rămâne la atitudinea plenului. Plenul va decide acceptarea sau neacceptarea unui candidat sau altul. Acest lucru nu depinde de Comisia Juridică. Comisia face raport în dependență de proiect, se expune. Decizia finală aparține plenului. Eu nu pot susține o persoană pe care nu o cunosc bine din punct de vedere profesionist. Materialele care au apărut prin presă, mă fac să mă abțin de la susținerea persoanei date„, a susținut Novac.

Viorica Puica este judecătoare din 2002 și activează la Judecătoria sect. Botanica din Chişinău. Ea a candidat și anterior la funcția de judecător al CSJ.

În 2007, Viorica Puica a fost desemnată cel mai bun judecător din R. Moldova.

Judecătoarea a avut anterior mai multe discursuri critice privind sistemul judecătoresc din R. Moldova.

Citiți aici un interviu acordat pentru ZdG în noiembrie 2019: „Judecătorii sunt puternici prin statutul lor și nu au nevoie de relații cu politicienii sau cu oameni de afaceri ca să devină puternici”