Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Persoane publice din cadrul Consiliului…

Persoane publice din cadrul Consiliului raional Cahul și administratorii unor companii, deferiți justiției pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

Procuratura Anticorupție (PA) oficiul Sud anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond a persoanelor publice din cadrul Consiliului raional Cahul și a administratorilor unor companii, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de depășirea atribuțiilor de serviciu (art. 327 alin. (2) lit. b), b1) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în luna februarie 2022, de către Direcția Generală Teritorială Sud a Centrului Național Anticorupție în baza procesului-verbal de autosesizare, ulterior fiind pornite și conexate și alte cauze penale.

„În rezultatul efectuării urmării penale, s-a constatat că persoane publice din cadrul Consiliului raional Cahul, acționând în complicitate cu agent economic, în perioada lunilor noiembrie – decembrie 2021, au admis neexecutarea lucrărilor şi serviciilor de reparație curente, de întreținere şi rutină a drumurilor din raionul Cahul de către agentul economic, care urmau a fi execute obligatoriu până la finele anului 2021.

Tot ei, cunoscând cu certitudine faptul că lucrările şi serviciile menționate nu au fost executate sub nicio formă, au semnat ilegal procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, fapt ce a permis în mod ilegal transferul sumei de 1 034 633 de lei în contul întreprinderii, cauzând bugetului Consiliului raional Cahul un prejudiciu considerabil în sumă totală de 1 034 633 de lei”, comunică PA într-un comunicat de presă.

Totodată, conform procuroilor, învinuiții, urmărind scopul dobândirii ilegale a bunurilor publice și folosirea mijloacelor financiare din bugetul de stat, prin organizarea unei licitații fictive, în perioada lunilor ianuarie – martie 2022, ar fi acționat intenționat în interesele agenților economici, pentru ca oferta acestora să fie desemnată drept cea mai avantajoasă

„În consecință, agenții economici, fiind complice la comiterea infracțiunii, știind în prealabil cu certitudine că vor fi desemnați câștigători al licitației fictive, au inițiat executarea lucrărilor de reparație în lipsa obligatorie a contractului de achiziții la executarea lucrărilor. Lucrări ce nu au fost efectuate conform cerințelor expuse în condițiile caietului de sarcini”, mai notează PA.

Astfel, fiindu-i cauzat Consiliului raional Cahul un prejudiciu material în sumă totală de 1 422 789,65 de lei.

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Cahul, sediul Central.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă amendă în mărime de la 67 500 la 117 500 lei sau închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.