Principală  —  IMPORTANTE   —   Pe numele directoarei Centrului Național…

Pe numele directoarei Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, acuzată pentru abuz în serviciu, nu este aplicată nicio măsură preventivă. Detalii despre dosar

sursa foto: Jurnal TV
sursa foto: Jurnal TV

Măsura preventivă, control judiciar, a expirat și nu a fost prelungită pe numele directoarei Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari. Declarația a fost făcută pentru Ziarul de Gardă de procurorul de caz Grigore Clevadî.

„Svetlana Cebotari este obligată să se prezinte la organul de urmărire penală. Nu a fost necesară prelungirea măsurii preventive, deoarece practic toate acțiunile au fost efectuate, toate probele au fost acumulate. Urmărirea penală continuă, practic suntem la etapa finală. Mai sunt câteva acțiuni tehnice de efectuat pe marginea acestui caz pentru a fi luată o hotărâre”, a menționat Grigore Clevadî.

În urma descinderilor din 7 iunie, procurorii au anunțat că au reținut și alte două persoane – pe juristul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui și pe șeful adjunct al Agenției Achiziții Publice Ghenadie Grib.

„Pe lângă aceste două persoane mai este una și o să mai fie. Din circumstanțele recent descoperite urmează a fi audiate și alte persoane și atribuit statut de bănuit pentru a verifica dacă sunt sau nu complici”, susține procurorul de caz.

Față de șeful adjunct al Agenției Achiziții Publice nu este aplicată nicio măsură preventivă. Practic, la moment a rămas doar juristul centrului cu măsură preventivă. Față de jurist a fost solicitată prelungirea controlului judiciar. Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a respins demersul nostru și la moment se află la examinare la Curtea de Apel. Am atacat cu recurs la CA, dar deocamdată nu este o hotărâre finală.

Directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile pe 5 iulie.

Fosta ministră a Sănătății în Guvernul Filip a fost reținută după perchezițiile din 7 iunie curent, de la Centrul Național de Transfuzie. Potrivit procurorilor, Cebotari este acuzată pentru mai multe capete, privind abuzul de serviciu în exercitarea funcției de șefă.

Svetlana Cebotari a înlocuit-o în funcția de ministră a Sănătății pe Stela Grigoraș în anul 2017, iar în 2018 a fost dată afară, în locul ei fiind numită Silvia Radu. Atunci, Cebotari a revenit la șefia Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.