Principală  —  IMPORTANTE   —   Patru ex-deputați, recunoscuți în calitate…

Patru ex-deputați, recunoscuți în calitate de bănuiți pentru coruperea altor deputați din Parlamentul R. Moldova

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că, pe lângă acuzațiile de îmbogățire ilicită, pe 18 februarie a fost pornită suplimentar urmărirea penală în privința a patru ex-deputați în Parlamentul R. Moldova, care sunt bănuiți de coruperea colegilor săi pentru a-i determina să părăsească fracțiunea parlamentară din care făceau parte.

Potrivit surselor Ziarului de Gardă, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi sunt cei patru ex-deputați transfugi învinuiți și de corupere.


Conform PA, cei patru ex-deputați sunt bănuiți că, în perioada noiembrie 2015 – 21 decembrie 2015, fiind aleși pe listele unui partid parlamentar, acționând prin înțelegere prealabilă, din numele unui alt partid parlamentar, au promis și au dat unor deputați, care dețineau mandate de deputat în Parlamentul R. Moldova, mijloace bănești în valută străină în sume care variau de la 200 000 până la 300 000 euro, fiecărui deputat, ceea ce constituie echivalentul sumei de la 4 300 200 lei până la 6 450 750 lei, conform cursului oficial mediu stabilit de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru acea dată, ceea ce constituie proporții deosebit de mari, pentru ca aceștia să părăsească fracțiunea parlamentară din care făceau parte și în calitatea acestora de deputat să voteze proiectele de legi înaintate de partidul de guvernământ din acea perioadă.

Urmare a acțiunilor de corupere, conform PA, pe 21 decembrie 2015, deputații cărora li s-au transmis mijloacele bănești, au anunțat public că au părăsit fracțiunea parlamentară din care făceau parte.

Ex-deputații vizați în această cauză penală sunt urmăriți penal, la moment, de către procurorii anticorupție și în alte cauze penale de îmbogățire ilicită, respectiv în privința acestora deja sunt aplicate măsuri preventive sub formă de arest preventiv, iar în privința unuia dintre ei, arest la domiciliu.

PA precizează faptul că investigațiile penale pe aceste cazuri se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanelor vizate, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal.

Pe 4 februarie 2022, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus plasarea în izolator a cinci ex-deputați – Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi, Serghei Sîrbu și Artur Reșetnicov. Astfel, Violeta Ivanov a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile, iar Zagorodnîi, Vitiuc, Sîrbu și Reșetnicov – 30 de zile.

Pe 2 februarie, procurorii anticorupție au efectuat mai multe percheziții la 13 ex-deputați, vizați în cadrul unor cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte.