Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   PA anunță despre clasarea dosarului…

PA anunță despre clasarea dosarului penal în privința procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, pe cazul „Expulzării profesorilor turci”

Procuratura Anticorupție (PA) informează despre clasarea dosarului penal, pornit la 04 februarie 2022, în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe faptul amestecului în înfăptuirea justiției, cu folosirea situației de serviciu, în procesul de instrumentare a dosarului denumit generic „Expulzarea profesorilor turci”.

Procuratura Anticorupție menționează că, la 04 februarie 2022, procurorul șef interimar al PA, fiind împuternicit de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) de a examina în ordinea controlului ierarhic superior, plângerea ex-deputatei în Parlamentul R. Moldova Inga Grigoriu, a dispus anularea ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale din 22 decembrie 2021, emisă de procurorul desemnat de CSP, Andrei Balan în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, fiind pornită urmărirea penală.

„Așadar, procurorul de caz, la emiterea ordonanței de clasare a dosarului penal intentat în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, și-a argumentat soluția prin aceea că, fapta imputată acestuia nu întrunește elementele constitutive ale componenței de infracțiune prevăzută de art.303 alin.(3) din Codul penal (Amestec în înfăptuirea justiției).

Mai mult, procurorul și-a motivat decizia prin aceea că, presupunerea organului de urmărire penală, că Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo ar fi săvârșit amestec în înfăptuirea justiției în cauza din speță, în lipsa unor probe confirmătoare, nu este suficientă pentru înaintarea unei acuzații penale”, anunță PA într-un comunicat.

Procuratura Anticorupție menționează că decizia procurorului de clasare poate fi contestată cu plângere procurorului ierarhic superior, în termen de 15 zile din momentul când s-a luat cunoștință de act, de către părțile implicate în cadrul acestui proces penal, în ordinea prevăzută de prevederile art.299/1 din Codul de procedură penală.

Acum trei ani autoritățile R. Moldova au desfășurat o operațiune prin care, în doar câteva ore, șapte angajați turci de la rețeaua de licee Orizont” au fost reținuți și expulzați în Turcia. Toți cetățenii turci au primit sentințe cu închisoarea. Din septembrie 2020, cauza penală se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău, dupa ce soția lui Feridun Tufekci – directorul filialei liceului Orizont din Ceadâr-Lunga care a fost expulzat acum trei ani împreună cu alți 6 cetățeni turci a atacat la CA Chișinău sentința secretă de condamnare a fostului șef SIS Vasile Botnari – singurul figurant în dosar.

Pănă astăzi, nimeni nu a fost pedepsit pentru această operațiune. Singurul responsabil de expulzarea profesorilor turci de pe teritoriul R. Moldova, potrivit procurorului general, ar fi fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), iar Vasile Botnari și-ar fi recunoscut vinovăția.

În august 2019, PG anunța că a inițiat o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depășirii atribuțiilor de serviciu, comis de angajații Biroului Migrație și Azil al MAI, dar și de către angajații SIS. În 2019, fostul director al SIS Vasile Botnari a fost condamnat la închisoare cu suspendare, dar abia peste o lună, decizia instanței a fost făcută publică de procurorul general, Alexandr Stoianoglo la o emisiune televizată. Potrivit Procuraturii Generale, foștii adjuncți ai fostului director SIS și fosta directoare a Biroului de Migrație și Azil (BMA)– Olga Poalelungi au fost scoși de sub urmărire penală.

Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o hotărâre prin care declara că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci din cei șapte cetățeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Cei șapte cetățeni turci de la rețeaua de licee „Orizont”, expulzați ilegal din R. Moldova în 2018, au obținut dreptul de a intra și de a se afla pe teritoriul R. Moldova. Detalii de la Biroul migrație și azil