Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   O angajată a DETS din…

O angajată a DETS din sectorul Râșcani, condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru corupere activă săvârșită în coparticipare cu administratorul unei persoane juridice

O angajată din cadrul Direcției Educație Tineret și Sport a sectorului Râșcani, municipiul Chișinău, a fost condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de probațiune de 3 ani, și cu amendă în mărime de 200 000 lei, pentru infracțiunea de corupere activă săvârșită în coparticipare cu administratorul unei persoane juridice, anunță miercuri, 30 noiembrie, Procuratura Anticorupție (PA).

Potrivit Procuraturii, cauza penală a fost pornită în luna februarie 2019 în temeiul sesizării unei persoane publice din cadrul Direcției Educație Tineret și Sport (DETS) din sectorul Buiucani, municipiul Chișinău, care a fost coruptă de o angajată din cadrul DETS a sectorului Râșcani și de administratorul unei persoanei juridice.

În schimbul remunerației ilicite promise, persoana publică urma să anuleze procedura de achiziție a serviciilor publice și să favorizeze încheierea unui contract de prestări servicii cu persoana juridică administrată de unul din coparticipanți.

În schimbul acestor acțiuni persoanei publice din cadrul DETS Buiucani i-au fost promise 21% din 146 939 de lei – valoarea contractului de achiziții publice încheiat cu agentul economic.

„Urmare a acțiunilor procesuale desfășurate de organul de urmărire penală al CNA, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, au fost administrate probe suficiente, iar la 27 septembrie 2019 cauza penală a fost expediată în instanța de judecată în privința angajatului DETS Râșcani, Manoila Lilia, administratorului persoanei juridice, Malișevschi Valentina și în privința persoanei juridice Sardis Exim pe faptul infracțiunii de corupere activă săvârșită de două persoane.

În același timp, în privința aceluiași angajat din cadrul DETS Râșcani, Manoila Lilia a mai fost pornită și expediată în instanța de judecată de către Procuratura Anticorupție o cauză penală pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu, săvârșită în complicitate cu șeful DETS Râșcani, Pavaloi Andrei.

Prin urmare, șeful DETS Râșcani, Pavaloi Andrei în calitate de autor al infracțiunii, depășindu-și atribuțiile de serviciu, intenționat a trucat procedura de achiziții publice. În rezultat, a fost încheiat un contract formal de achiziționare a serviciilor pentru mai multe licee din municipiul Chișinău, în sumă totală de 297 000 lei.

În pofida faptului că serviciile nu au fost prestate conform contractului de către persoana contractată, șeful DETS Râșcani a semnat procesele-verbale de recepție finală a lucrărilor, fiind transferate mijloacele bănești persoanei care formal urma să îndeplinească lucrările.

Conform probelor administrate s-a stabilit că, mijloacele bănești în sumă de 297 000 lei ce constituie prejudiciul cauzat Consiliului Municipal Chișinău, au ajuns la complicele Manoila Lilia, angajată a DETS Râșcani. Ulterior, banii obținuți au fost împărțiți cu șeful DETS Râșcani”, se arată într-un comunicat al PA.

Prin urmare, cauzele penale au fost conexate în instanța de judecată și s-au examinat într-o procedură unica timp de 3 ani.

În cadrul dezbaterilor judiciare acuzatorul de stat a solicitat condamnarea inculpaților pentru infracțiunile incriminate, solicitând pedeapsa cu închisoarea cu suspendarea executării acesteia pe o perioada de probațiune de 3 ani, aplicarea amenzii în sumă de 250 000 lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice și de demnitate publică pe o perioada de 4 ani.

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 24 noiembrie 2022 angajata DETS Râșcani, Lilia Manoila a fost condamnată în baza art. 325 alin.(2) lit. b) din Codul penal (coruperea activă), la 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de probațiune de 3 ani, cu amendă în mărime de 200 000 lei.

Administratorul persoanei juridice, Valentina Malișevschi a fost condamnată în temeiul art. 325 alin.(2) lit. b) din Codul penal, primind aceiași pedeapsă.

Cât privește, persoana juridică Sardis Exim, aceasta a fost condamnată în baza art. 325 alin.(2) lit. b) din Codul penal, fiind aplicată pedeapsa sub formă de amenda în mărime de 600 000 lei cu privarea de dreptul de a desfășura anumite activități pe o perioadă de 3 ani.

În privința șefului și angajata DETS Râșcani, învinuiți în comiterea infracțiunii de depășirea atribuțiilor de serviciu, procesul penal a fost încetat din motiv că faptele nu întrunesc elementele infracțiunii, dar constituie contravenție.

Acțiunea civilă înaintată de Consiliul municipiului Chișinău cu privire la încasarea prejudiciului material în sumă de 297 900 lei a fost respinsă de instanța de judecată.

Procuratura Anticorupție va contesta cu apel sentința Judecătoriei Chișinău sediul Buiucani, „așa cum consideră că instanța de judecată neîntemeiat a încetat procesul penal în privința Șefului și angajatei DETS, fapt care a condiționat și respingerea acțiunii civile înaintate de Consiliul municipal”, susțin reprezentanții PA.


Ziarul de Gardă a scris anterior despre mai multe dosare penale inițiate pentru fraudarea licitațiilor publice, care rămân, până în prezent, fără finalitate și nicio persoană vizată nu a fost condamnată cu executare. Companiile implicate continuă să câștige proceduri de achiziții publice, inclusiv cu autoritățile contractante vizate în aceleași dosare de trucare a licitațiilor.

ZDG a analizat parcursul acestor dosare și ale companiilor vizate, dar și al altor firme ale acelorași proprietari. Majoritate nu au fost înscrise, nici până în prezent, în Lista de interdicție a operatorilor economici. 

Au încălcat Legea concurenței, dar nu au fost introduse în lista de interdicție

În 2019, CNA anunța despre noi percheziții la mai multe Direcţii de educaţie, tineret şi sport (DETS) din Capitală, fiind vorba despre achiziții pentru servicii de construcții și reparații.

Două dintre companiile vizate, Sardis-Exim SRL și Vanro-Com SRL, îi aparțin unei singure femei de afaceri, Valentina Malîșevschi. Ea a fost atunci reținută, după perchezițiile CNA, iar un dosar pe numele ei și al Liliei Manoilă, divizieră în cadrul DETS Rîșcani, se află pe rol la Judecătoria Chișinău, ele fiind cercetate pentru corupere activă. Dosarul a fost înregistrat în octombrie 2019, iar, de atunci, au avut loc zeci de ședințe care au fost amânate sau întrerupte de mai multe ori.

Cele două companii au încălcat Legea Concurenței prin participarea cu oferte trucate la proceduri de achiziții publice organizate încă în 2015 și 2016 de Direcțiile Educație Tineret și Sport din sectoarele Botanica și Râșcani ale municipiului Chișinău. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul Concurenței în martie 2018. 

Cele două companii „au recunoscut, total și în mod expres, săvârșirea faptei anticoncurențiale încriminate”. Vanro-Com SRL a fost amendată cu 53 de mii de lei și Sardis-Exim SRL – cu 32 de mii de lei.

Firmele, însă, nu au fost introduse în Lista de interdicție a agenților economici și au câștigat, în continuare, licitații organizate de Direcțiile de educație din Chișinău. Vara aceasta, Vanro-Com SRL va face lucrări de reparație la mai multe școli și grădinițe din Capitală. 

Am solicitat o explicație din partea Consiliului Concurenței referitoare la motivul pentru care nu a cerut introducerea celor două companii în Lista de interdicție. 

„Deși cadrul normativ prevede înscrierea în Listă a operatorilor economici care au participat la procedura de achiziţie cu oferte trucate, ca membri ai grupului de întreprinderi dependente la aceeaşi procedură de achiziţie publică cu mai multe oferte sau au creat o concurenţă neloială între participanți (a se vedea: pct. 14 subpct. d) din Hotărârea Guvernului Nr. 1418/2016), totuși mecanismul de transmitere a unor astfel de informații pentru includerea operatorilor respectivi în Listă nu este absolut clar. Totodată, toate deciziile Consiliului Concurenței sunt publice, și respectiv, pot servi temei pentru solicitarea de includere în Listă de către autoritatea contractantă”, se arată în răspunsul Consiliului Concurenței pentru ZdG. 

Într-un studiu CNA privind achizițiile efectuate în municipiul Chișinău, se menționa că Valentina Malîșevschi, proprietara celor două companii, ar avea legătură și cu o a treia firmă, Nord-Universal SRL, de asemenea, vizată în dosarul privind licitațiile trucate. Și Nord-Universal SRL a câștigat, anul acesta, licitații în Capitală, oferind utilaje de uz gospodăresc instituțiilor de învățământ din Chișinău.

Firmele și persoanele vizate în dosarele privind licitațiile trucate în educație