Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ministrul Grama a fost pus…

Ministrul Grama a fost pus sub învinuire de către procurori

Eduard Grama, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a fost pus sub învinuire de către procurori. 

Astăzi, 16 martie, procurorii anticorupție au emis o ordonanță de punere sub învinuire a ministrului Agriculturii, pentru corupere pasivă. De asemenea, procurorii urmează sa transmită Guvernului demersul de suspendare din funcție a ministrului.

Reprezentanții Centrului Național Anticorupție anunță că: Eduard Grama a primit ieri îngrijiri medicale după ce a acuzat probleme de sănătate în timpul audierilor. Medicii au decis că, având în vedere intervenția chirurgicală pe cord, pe care a suferit-o anterior, sunt necesare investigații suplimentare. Astazi, un consiliu, format din mai multi medici, a decis ca el sa rămână sub supraveghere medicală într-o instituție specializată. Medicii urmează să transmită procurorilor toate actele medicale care stau la baza acestei solicitari.

Amintim că, ieri, 15 martie, Eduard Grama a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA). Reținerea ministrului vine după ce angajații CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la Ministerul Agriculturii și în biroul ministrului Eduard Grama, într-un dosar legat de înstrăinarea a 30 de hectare de teren din comuna Stăuceni, mun. Chișinău, care aparțineau Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie (CNVVC, aflat în subordinea ministerului Agriculturii. Potrivit probelor accumulate de procurori, ministrul ar fi primit mită pentru a semna anumite acte care ar fi permis înstrăinarea loturilor menţionate.

Eduard Grama are 44 de ani și a deținut funcția de viceministru al Agriculturii în guvernele Gaburici și Streleț, iar din ianuarie 2016 acesta a devenit membru al guvernului condus de Pavel Filip, fiind numit în fruntea aceluiași minister al Agriculturii.

Portalul moldovacurată.md a scris anterior că Eduard Grama și-a făcut studiile universitare timp de 7 ani, la secția frecvență redusă, Facultatea de Drept, a Institutului Nistrean de Economie și Drept de la Bălți, instituție de învățământ privată. Funcționarul spunea pentru sursa citată că studiile „au fost mai mult o glumă”. El a devenit student la vârsta de 30 de ani. A lucrat mai mulți ani în domeniul vinificației, în diferite companii de vinuri, fără să aibă studii, dar spune că acest lucru nu l-a împiedicat deloc în carieră. „Nu aveam timp pentru studii, eu am muncit”, declara Eduard Grama. Din declarația sa cu privire la venituri și proprietate pe anul 2014 aflăm că Eduard Grama deține, prin intermediul soției sale, Tatiana, 100% din acțiunile Societății „Poliproiect”, care deține un restaurant. Soții Grama locuiesc într-o casă individuală de lux din or. Durlești, pe str. Păcii, locuință pe care au cumpărat-o în 2013. Imobilul, cu o suprafață oficială de 163 m.p., are și două construcții accesorii, de 30, respectiv 60 m.p. În 2013, soții Grama au vândut un apartament de peste 100 m.p. pe str. Decebal din Chișinău.